Öppet arkiv

Välkommen till Liras öppna arkiv!

Här samlar vi ett urval längre artiklar ur tidningen – gamla godbitar från Lira-historien och färska smakprov omvartannat. Du vet väl att som prenumerant får du tillgång till hela det digitala arkivet i sökbart och praktiskt skick!

ebo-uppslag

Ur Lira #2 2020:
Ebo Krdum & Genuine Mezziga utsågs till Årets Nykomling på Folk & Världsmusikgalan 2020 – här träffar Liras Martin Röshammar gänget i replokalen några veckor senare.
Läs artikeln här!

cohen58ny

Ur Lira #3 2019:
I artikelserien Låten skriver Olof Peronius om låtar just, låtar med spännande historier bakom. Den här gången tog han sig an Leonard Cohens klassiska farvälhymn So long, Marianne, som är tillägnad norskan, älskarinnan och musan Marianne Ihlen som han träffade på den grekiska ön Hydra 1960.
Läs artikeln här!

justin1-2

Ur Lira #3 2015:
Den 20 augusti 2020 avled Justin Townes Earle i vad som tros vara en drogöverdos. 2015 porträtterade vi denne ”americana-prins” i Liras sommarnummer. ”Ett samtal om farsor, speldosor och countryns förfall med en av americanans största och mest frispråkiga singer-songwriters.”
Läs Magnus Östnäs text här!

IMG_3003-webb

Ur Lira #3 1995:
Hemma hos-reportage med spelmannen (och trollkarlen) Wille Toors, en sann karaktär av ett slag som det kanske inte finns plats för längre? Reidar Sjödén porträtterar honom lika närgånget som respektfullt.
Läs hela texten här!

kidjo1b

Ur Lira #1 2010:
Angélique Kidjo är ständigt aktuell, ständigt på gång med nya projekt och engagemang. För tio år sedan fångade vi henne i farten för ett porträtt där hon pratar öppenhjärtigt om uppväxten i Benin, flytten till Frankrike, musikkarriären och hennes obekymrat förtjusta inställning till framtiden.
Läs hela texten här!

tss1

Ur Lira #5 2017:
Duon The Secret Sisters är i ropet igen och hyllas för nya skivan Saturn return som släpptes 28 februari. (Läs Liras recension här!) 2017 träffade Liras reporter Magnus Östnäs systrarna Laura och Lydia Rogers i Nashville för en intervju – de hade då just gjort comeback efter att bokstavligen ha varit uträknade. Hösten 2020 kommer de att turnera i Skandinavien.
Till artikeln!

tz1-2

Ur Lira #1 2014:
Nu, i mars 2020, är Torbjörn Zetterberg på turné med sitt numera väletablerade band Den stora frågan. Vi letade fram den intervju Liras redaktör Patrik Lindgren gjorde med honom vintern 2014, när han just gjort något av en comeback till jazzen efter en period på ett zenbuddistiskt tempel. Och tagit med sig insikten att det ibland kanske är frågan som är svaret.
Till artikeln!

saraparkman1bb

Ur Lira #4 2016:
Sara Parkman
har under 2019 och 2020 gått från en folkmusikens frispråkiga och utmanande omslagsstjärna till något betydligt bredare och större än så, kanske kulminerande när hon tilldelades DN:s prestigefulla kulturpris i februari 2020. Här är vårt stora porträtt av henne från 2016, där hon i ett långt samtal med Magnus Östnäs berättar om sin relation till musiken.
Till artikeln!

uppslag ur Lira 1 1995

Ur Lira #1 1995:
Den mångsidige norske gitarrspelmannen Knut Reiersrud i samtal med skribenten Arild Rønsen. Här avhandlas ämnen som blues och folkmusik förstås, men också sex, religion och vikten av att tänka så lite som möjligt när man spelar. Och så får vi veta den grundläggande skillnaden mellan norsk och svensk musik!
Till artikeln!

rogertallroth1994

Ur Lira #2 1994:
I Liras andra nummer någonsin finns denna fina intervju med den unge gitarristen Roger Tallroth, i den då ganska nybildade trion Väsen. Artikelförfattaren är Reidar Sjödén, som senare blev redaktör på Lira åren innan redaktionen flyttade från Falun till Göteborg.
Till artikeln!

folkrock1

Ur Lira #1 1994:
Det allra första numret av Lira gavs ut i september 1994 av dåvarande redaktionen i Falun. Omslaget pryddes möjligen lite otippat av Claes Yngström i folkdräkt och rockpose, och huvudreportaget handlade om den folkrockvåg som då var i full swing med band som Hedningarna, Den Fule, Hoven Droven, Garmarna och Nordman.
Nils Hansson, som då liksom nu till vardags skriver om musik i Dagens Nyheter, ger en spännande ögonblicksbild av det svenska folkmusiklivet anno 1994.
Till artikeln!

somi-uppslag

Ur Lira #2 2017:
Den amerikanska jazzsångerskan Somi gav 2017 ut albumet Petite Afrique, en hyllning till New York-stadsdelen med samma namn. Här är en intervju med henne gjord av Liras Kristin Ahlin.
Till artikeln!

Annonser