Redaktionsbloggen

Leonard Cohens farväl var ett hopp om återseende

8 sep 2019

När den 81-åriga norskan Marianne Ihlen låg på sin dödsbädd på Diakonhjemmet i Oslo sommaren 2016 läste en god vän upp ett e-postmeddelande från Leonard Cohen. Händelsen filmades och finns med i den bioaktuella dokumentären Marianne & Leonard: Words of love.

Mejlet började med raderna ”Jag är bara en liten bit bakom dig, nära nog att fatta din hand” och slutade med orden ”Vi ses längre ner längs vägen. Kärlek och tacksamhet.”

Det hade gått 51 år sedan Leonard Cohen för första gången tog ett publikt farväl av Marianne i form av låten So long, Marianne på sitt debutalbum. De hade träffats 1960 på den grekiska ön Hydra där Marianne bodde med sin dåvarande man, författaren Axel Jensen. När deras stormiga äktenskap tog slut tog den unge kanadensiske poeten Leonard Cohen hans plats och blev även en fadersfigur för Mariannes son.

På Hydra levde de ett enkelt liv, där Cohen frenetiskt knattrade på sin skrivmaskin, medan musan Marianne servade honom med mackor och försynt gav uppslag om vad han skulle skriva om. Livet på ön var på många sätt idylliskt – Marianne var i princip barfota året om.

För att få sig en dos verklighet, och för att tjäna lite pengar, åkte Leonard Cohen hem till Montreal varje år medan Marianne blev kvar på den klippiga ön i Egeiska havet. En dag fick hon ett telegram: ”Har hus, allt som fattas är min kvinna och hennes son.” I ett år bodde de som en familj i Montreal, sedan återvände Marianne till Hydra och under de kommande åren hade de en av- och på-relation som kulminerade i nämnda låt på debutskivan Songs of Leonard Cohen. En finstämd sång, som trots den mörka tematiken låter minst lika hoppfull som bitterljuv – inte minst tack vare körpåläggen av Nancy Priddy.

Kvinnokarlen Cohen glömde heller inte sin musa. På hans andra album Song from a room finns ett foto på Marianne sittande vid skrivbordet i huset på Hydra. När Leonard Cohen uppträdde inför en rekordpublik på Isle of Wight-festivalen 1970 sa han: ”Jag skrev den här låten till Marianne. Kanske är hon här. Jag hoppas att hon är här.”

Det var hon inte, men när Leonard Cohen på gamla dar fick en ny vår som scenartist och uppträdde i Oslo satt en grånad Marianne Ihlen på tredje raden på Spektrum. Då var hon sedan länge omgift och hade jobbat som sekreterare i oljeindustrin.

Tre månader efter att Marianne gick bort dog även Leonard Cohen.

Olof Peronius

Först publicerat i Lira #3 2019Du vet väl att som prenumerant har du tillgång till hela arkivet digitalt? I dagsläget alla tidningar sedan 2008, men det kommer att byggas ut successivt. Alla tidningar sedan starten 1994 finns också att beställa som lösnummer.


Fler recensioner

Annonser