Redaktionsbloggen

Ebo Krdum (bild: Anna Drvnik)

Blågul ökenblues – Ebo Krdum vill förändra med musiken

30 maj 2020

Priset årets nykomling på Folk & Världsmusikgalan i våras gick till Ebo Krdum och Genuine Mezziga för deras ”oemotståndliga sväng”. En på svensk mark rotad ökenblues med budskap om fred, kärlek och harmoni.

Text: Martin Röshammar Bild: Anna Drvnik

I en fåtölj i en replokal i Gamla Stan sitter den vitklädde Ebo Krdum. Han talar lugnt och sakligt med ett litet leende som han liksom vilar med under hela vårt samtal. Han lever för musiken. Och för politiken. I hans liv hör de ihop, tätt sammanflätade med varandra.

När han sjunger, som i den fantastiska Cry alone från förra året, svävar hans röst mellan hårt och mjukt, mellan vemodigt och det storslagna. Lätt och ledigt rör han sig mellan ett bluesliknande tilltal och något helt eget.

Han kom som flykting till Sverige 2010 från Sudan, 21 år gammal. Ebo växte upp i Darfur, i västra Sudan. Där har han fortfarande resten av sin familj kvar. Målet när han flydde var egentligen att ta sig till Frankrike, mycket för att Ebos förebild, rebelledaren Abdul Wahid Mohamed Ahmed al-Nour, bor i Paris.

Ebo berättar om hur motståndet i Darfur växte och växte, att regeringen i huvudstaden Khartoum vägrade gå med på någon som helst maktfördelning och att det till slut blev krig i Sudan 2003.

Ebo Krdum ville vara där revolutionen planerades och organiserades, men när han väl kom till Europa bestämde han sig för att ta sig till det land som skulle vara bäst för honom själv och för hans framtid. Han läste på om utbildningssystemet och till slut stod valet mellan Sverige och Finland. Att han kände till Olof Palme och dennes engagemang i Afrika spelade in i valet han sedan gjorde.

Entusiastiskt hyllar Ebo Krdum möjligheten att man i Sverige kan få studiebidrag och lån för att utbilda sig. Så nu är han utbildad musikpedagog, han jobbar som barnskötare och musikpedagog med ungdomar med funktionsnedsättning. Musiken finns alltid med honom, på jobbet och på fritiden. För tre år sedan startade han bandet Genuine Mezziga.

– Jag har alltid haft den här idén om att använda musik som en sorts aktivism, då kan man både underhålla, få folk att dansa och samtidigt föra ut ett budskap. Då kan man berätta om det man vill förändra, om det man drömmer om, säger Ebo Krdum.

Det kan handla om politik och sociala frågor, men han har alltid varit övertygad om att han inte vill vara ensam i sin musikaliska kamp. Han vill dela med sig av det han har med sig från Sudan, musikstilen som ofta kallas för ökenblues, de olika språk han skriver och sjunger på, rytmerna och sångtekniken.

– Möjligheten fanns förstås att välja folk från mitt hemland. Det skulle ha varit enklare. Då hade de kanske kunnat språken vi ska sjunga på och till och med dansen som hör till. Men jag ville göra det större så jag ville ha med musiker som inte kan vare sig språken eller musikstilen. Jag ville lära dem det jag älskar, säger Ebo Krdum.

ebo2

Ebo Krdum och Genuine Mezziga samlade. Bild: Anna Drvnik.

Nu är bandet sju personer stort, men bygget har fått ta tid, en ny i taget har tillkommit. De sjunger på både lokala och internationella språk, som daju, fur, svenska, engelska, arabiska och franska.

– Det var inte lätt att hitta rätt personer, det har tagit tid och har varit energikrävande, men det extra plusset är att de står för det jag står för. Jag förklarar alla texter för bandet, vad de handlar om och varför texten är skriven. De förstår alltid, så nog är det något unikt med de här grabbarna och tjejen, konstaterar Ebo Krdum och med ”tjejen” syftar han på Malin Bengtsdotter som såg bandet på en spelning och sen kom fram och sa: ”Jag vill spela med er!”

Då hade Ebo länge varit på jakt efter en kvinnlig röst till bandet, men bara hittat sångerskor som ville sjunga på engelska och svenska.
– Malin sa så här direkt: ”Jag vill och kan lära mig andra språk, jag har tid och energi. Jag är redo.” Det är så fint. Jag vill verkligen att människor, även i flyktingläger i Sudan, ska kunna ta del i det vi sjunger om, om politik, kärlek och frihet, säger Ebo Krdum.

Fortfarande går mycket av hans tid och kraft åt till att arbeta för förändring i Sudan. I april förra året avgick till slut presidenten i Sudan, Omar al-Bashir, efter nästan trettio år vid makten. Det var ett viktigt steg men det är långt kvar till fred och frihet för medborgarna.

Priset för Årets nykomling på Folk & Världsmusikgalan värdesätter han högt. Dels för att det är ett bevis för att han och bandet gör något bra, som folk tycker om, men också för att det är ett sätt för minoriteterna i Darfur, att få upprättelse och stöd. Det är så han ser det.
– Jag vill skapa unity, få så många som möjligt att både känna igen sig och bli nyfikna på det vi gör. Nu längtar jag mest efter att få spela live igen.

För tillfället har han pausat sin politiska aktivism och ägnar sig i stället åt att spela live hemifrån vardagsrummet för att i coronatider uppmana folk att stanna hemma.
– Det är viktigt att sprida medvetenheten om hur vi ska bete oss nu!

Ebo Krdum & Genuine Mezziga
Bildades: 2017.
Bandmedlemmar: Ebo Krdum, Kaj Szyskiewicz, Malin Bengtsdotter, Kebba Jobz, SugarRay Jah’neral Poetafari Napunyi, John Runefelt och Henry Kaboye.
Skivor: Förra året kom ep:n Salam och i januari i år kom en ny ep, Anasna. I september 2021 släpps singeln Devastation.

Först publicerat i Lira #2 2020Du vet väl att som prenumerant har du tillgång till hela arkivet digitalt? I dagsläget alla tidningar sedan 2008, men det kommer att byggas ut successivt. Alla tidningar sedan starten 1994 finns också att beställa som lösnummer.


Fler recensioner

Annonser