Skivrecension

Saturn return
Americana Lira Gillar

The Secret Sisters

Saturn return

Skivbolag: New West Records/Rootsy
Recenserad av: Pierre Eriksson
Publicerad: 21 feb 2020

Dela den här recensionen:

Det finns onekligen ett magiskt skimmer över syskon som musicerar tillsammans (möjligtvis med undantag för bröderna Noel och Liam Gallagher) åtminstone om de gjort det länge och sjunger stämmor tillsammans. Det är som om rösterna slipats samman och fyller ut varandra så att två kan uppfattas både som en och tre.

Alabama-systrarna Laura och Lydia Rogers utgör ett av de finaste exemplen på hur änglalikt det kan låta i sin finaste form. Precis som på förra albumet, det Grammy-nominerade You don’t own me anymore, är det hyllade Brandi Carlile som producerar tillsammans med vapendragarna Phil och Tim Hanseroth (ytterligare ett exempel på ett välljudande syskonpar). Och precis som tidigare fortsätter systrarna Rogers att briljera vad gäller stämsången, men den här gången har producent Carlile även utmanat dem att sjunga mer solo och för första gången har de spelat in en del material var och en för sig i studion. Dessutom är det första albumet där systrarna skrivit allt material själva utan medkompositörer.

Resultatet? The Secret Sisters har nog aldrig låtit bättre. Det är lite skitigare, lite starkare, lite mer uppkäftigt, lite mer uppriktigt. Lite mer av allt helt enkelt. Brandi Carliles avtryck är tydligt, här finns ett påtagligt musikaliskt släktskap (som förstärks av att Carlile medverkar med solosång på låten Water witch), men även textmässiga beröringspunkter. Det handlar (inte oväntat) om död, liv, sorg och saknad, men också om mödraskap och kvinnors utsatthet. Som i den energiska och stökigt uppfriskande The Cabin, ett av albumets starkaste spår, som levererar en verbal käftsmäll riktad mot förtryckande män i allmänhet och sexövergreppsanklagade domaren Brett Kavanaugh i synnerhet: ”He did not have permission, but he had his way, if I tell his secret, they won’t believe me anyway.”

Finstämda balladen Hold you dear är kanske The Cabins innehållsmässiga och musikaliska motpol – men även den en av skivans bästa låtar. Med piano, stråkar och en röst på väg att svämma över av känslor sjunger Laura en kärleksförklaring som varje förälder kan stämma in i (smått obegripligt att hon skrev låten på endast femton minuter när hon fick reda på att hon var gravid): ”And I will hold you dear, while my shadow’s long and my eyes are clear, I know these days will pass away, so I will hold you dear.”

Med Saturn return visar The Secret Sisters med största tydlighet att de vet hur man gör musik som berör på djupet. Det vore konstigt om de fortsatte att vara lika hemliga för den större publiken framöver.


Fler recensioner

Annonser