! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Festivalen Jazz är farligt växer

8 jun 2016

Jazz är farligt utökar med Gilbert Holmström Quartet och Anna Högberg Attack.

Jazz är farligt håller i år ännu en endagsfestival på Liseberg, vilket Lira berättat om tidigare. På Taubescenen spelar kultnamn som Silver Apples, Arthur Brown och Lydia Lunch på kvällen den 17 augusti.

Nu har festivalen, som drivs av Lira-bekanta Elena Wolay fått klart med två nya namn. För Gilbert Holmström Quartet är det en återkomst till en scen där den för 50 år sedan levererade banbrytande och framåtsträvande jazz. Holmströms kvartett inviger festivalen med Jonas Kullhammar som gäst. Samme Kullhammar som släppte 1965 års lp Utan misstankar på nytt sitt skivbolag Moserobie.

Anna Högberg Attack är en omtalad sextett med musiker från jazz- och improvisationsscenen. Dess självbetitlade debutalbum, som släpptes på Göteborgsetiketten Omlott i februari, har väckt stort intresse även internationellt.

”Nästan all musik, sju låtar på 42 minuter, utmynnar i en intrikat melodi som inte ryggar för lite slaggprodukter eller några familjehemligheter i bagaget. Så nära verkligheten här och nu klingar musiken. Som den också gjorde när Archie Shepp, på skivan Attica Blues Big Band Live at The Palais des Glaces för 36 år sedan, blandade något nytt med det bekanta”, skrev Leif Carlsson i sin recension i Lira.

I Lira #1 2016 publicerade vi ett stort reportage kring Anna Högberg och hennes band.

Kvällens discjockey är Jonas Jonsson, bekant från banden Henry Fiat’s Open Sore och Holograms.

Timo Kangas

Annonser