! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Jordbunden frijazz Lira Gillar

Anna Högberg Attack

Anna Högberg Attack

Skivbolag: Omlott
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 29 feb 2016

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Attack börjar dovt mullrande, rör sig mot en vindlande melodi. Och likt den svarta Chicagomusiken i skiftet från 1960-tal till 70-tal bryter saxofonerna fram och spräcker mörkret när trummor och basfiol röjt undan och gjort plats och pianot mycket precist karvat ut en riktning. Enade de stå med ryggarna mot varandra, enade men olika. Nästan all musik, sju låtar på 42 minuter, utmynnar i en intrikat melodi som inte ryggar för lite slaggprodukter eller några familjehemligheter i bagaget. Så nära verkligheten här och nu klingar musiken. Som den också gjorde när Archie Shepp, på skivan Attica Blues Big Band Live at The Palais des Glaces för 36 år sedan, blandade något nytt med det bekanta.
Mäktigt träblås av de tre saxofonisterna, Anna Högberg alt (och sex av sju kompositioner), Elin Larsson tenor och sopran och Malin Wättring tenor och sopran. Plus Lisa Ullén piano, Elsa Bergman basfiol och Anna Lund trummor. Egna originella röster.
Vägen till melodin kan vara olika, både till längd och till sättet att nå fram. Ofta långsam, alltid obeveklig, gnistrande på sin bädd av kolstybb och diamanter. Är omslaget en brottning eller en omfamning? Antagligen både och.

Annonser