Nummer

Lira #1 2016

Eget beröm luktar illa sägs det men lite extra stolta måste vi ändå få vara över det här numret. Inte minst omslaget hör till de finaste vi gjort – tycker vi!

För spana in den positiva energin och svänget hos Dr Lonnie Smith. Man riktigt känner groovet fortplanta sig genom papperet. Hammondfantomen Smith må vara 73 år men hela han känns närmast tidlös. Bilden togs av danske fotografen Eddie Michel Azoulay och Lira är först att publicera den och övriga bilder som illustrerar vår intervju.

Betydligt yngre är saxofonisten Anna Högberg som vi följde med ner till en festival i Österrike, där hennes band Attack skulle spela. Anna Högberg var en av de unga artister vi lyfte fram som framtidens stjärnor i vårt jubileumsnummer häromåret, och det är ett sant nöje att få presentera henne grundligt här.

Annat vi lyfter fram är hyllade folkduon Rydvall/Mjelva, danske fiolnestorn Svend Asmussen som fyller hela 100 år i dagarna, och så åker vi på nystartad musikmässa i Marocko och går på helgkurs i nordisk folkmusik – missa inte Magnus Ragnhälls fint dokumenterande bilder där!

Har du förresten hört den besynnerliga historien kring låten I put a spell on you?

Och den om mungigan – instrumentet som genom åren förbjudits av både präster och Stalin?

Sist men inte minst firar vi att vår egen samlings-cd, Lira Lyssna, fyller tio år och hela femtio utgåvor – inte illa i dessa nedladdningstider!


Pris: 80 kr
  • Beställ %NR%

    (Porto 49 kr tillkommer.)