Redaktionsbloggen

Tidernas viktigaste svenska jazzskivor plats 61-70

‹— PLATSERNA 51-60

Lennart Åberg 7 pieces NY
61 Lennart Åberg

7 pieces
Photo Suecia 2000
Lennart Åberg är en av de mest ansedda svenska jazzmusikerna. Han trakterar sopran- och tenorsaxofon, men också flöjt. 7 pieces tillhör hans starkaste alster och bjuder på lyhört samspel med Bobo Stenson, Palle Danielsson och amerikanen Peter Erskine. De två förstnämnda har Åberg en lång historia med. Bland annat utgjorde de tre i 1970-talets inledning Rena Rama tillsammans med Bengt Berger. Åberg var även en av ursprungsmedlemmarna i Radiojazzgruppen, för vilken han under 1980- och 90-talen dessutom var kapellmästare.
Timo Kangas
LYSSNA

Monica-Dominique_tillägnan
62 Monica Dominique

Tillägnan
Dagvisa 1980
Monica Dominique förefaller ha haft en lite överseende attityd till den här lp:n. Efter att några hundra exemplar stått osålda i kartonger i källaren slängde hon till slut nästan samtliga resterande exemplar. Men det är ju här hennes stora ”hitlåt” först luftas på skiva, innan den får sin välbekanta text av Lars Forssell. Tillägnan har blivit ”sången som aldrig säger nej”; en älskad melodi på bröllop. Artister som Monica Zetterlund, Carola och Tommy Körberg har tagit den till sig. Med lillebror Palle Danielsson på kontrabas och Pittsburgh-födde trummisen Leroy Lowe – då färsk från Eje Thelin Group och Rena Rama – stakar Monica Dominique här ut en ny karriär efter 1960-talets krogshowande med Gals and Pals och det påföljande decenniets jazzfusion i Solar Plexus.
Timo Kangas

Nacka-Forum_Nacka-Forum
63 Nacka Forum

Nacka Forum
Moserobie 2002
Nacka Forums kritikerhyllade och Grammisnominerade debut, utgiven på den Moserobie-etikett kvartettens saxofonist Jonas Kullhammar så entusiastiskt driver. En svensk supergrupp med det då unga gardet: Goran Kajfeš på trumpet, Johan Berthling på kontrabas och Kjell Nordeson bakom trumsetet, innan den senare stack till USA ett decennium senare. Skivan väckte stor uppmärksamhet, inte minst för att en av Kullhammars låtar heter Zlatan. Starkt eget material varvas med Sun Ra och Ornette Coleman.
Timo Kangas
LYSSNA

Sven-Åke-Johansson_Schlingerland
64 Sven-Åke Johansson
Schlingerland / Dynamische Schwingungen
FMP/SAJ 1972
Mariestadssonen men numera i Berlin bosatte trumslagaren Sven-Åke ”Hatten” Johanssons första soloalbum efter att ha spelat med Peter Brötzmann på legendariska skivor som Machine gun och For Adolphe Sax är ett fascinerande exempel på frijazz med absurdismen ständigt lurande i buskarna.
Peter Bornemar
LYSSNA

stan-78 kopia
65 Åke Hasselgård
Swedish pastry
Capitol 1948
Som vår allra första exportsuccé hann klarinettisten Åke Hasselgård bara med ett och ett halvt år i Amerika. Men på den korta tiden hann han imponera på jazzvärlden, göra sig ett namn som den stigande stjärnan Stan Hasselgard, spela in med sin idol Benny Goodman och ha den blivande bop-legenden Max Roach bakom stockarna i sitt band. Stan dog i en bilkrasch på väg från New York till Kalifornien endast 26 år gammal. Swedish pastry och ytterligare tre låtar spelades in i december 1947 med bland andra gitarristen Barney Kessel. Swedish pastry och Who sleeps släpptes på en 78-varvare på Capitol.
Magnus Östnäs
LYSSNA

2406 X
66 Lena Willemark Anders Jormin Karin Nakagawa

Trees of light
ECM 2015
Såväl Anders Jormin som Lena Willemark har dykt upp här och där på panellistorna, Jormin med allt från tidiga soloskivan Alone till fjolårets Poems for orchestra, Willemark med jazzutflykten Windogur men också trioskivan Alla drömmars sång (med Jonas Knutsson och Mats Öberg). Den skiva som tog sig in blev dock denna ihop med japanska kotospelaren Nakagawa i det trioprojekt de ibland kallat Lyöstraini, ”träd av ljus” på älvsdalsmål, vilket förstås blir albumtiteln här. Avskalat, nära, genreöverskridande och alldeles utsökt.
Patrik Lindgren
LYSSNA

Gugge-Hedrenius_chose-now
67 Gugge Hedrenius Orkester

Choose now!
Columbia 1964
I april 2009 gick pianisten, kompositören, arrangören och orkesterledaren Per Erik Görjen ”Gugge” Hedrenius ur tiden, 70 år gammal. Då hade han varit verksam på den svenska jazzscenen i mer än ett halvt sekel. Redan 1964 kom Gugges första skiva, producerad av Gunnar Lindqvist. Lp:n lanserades till och med i USA och tidskriften Down Beat gav den nästan full pott: 4 1/2 stjärnor av 5 möjliga. Med Christer Boustedt, Bosse Broberg, Ivan Oscarsson och Lennart Åberg i bandet skapade Gugge jazzhistoria. Han var även känd som pådrivande i frågor gällande musiker och upphovsrätt genom styrelseuppdrag i branschorganisationerna Stim och Skap, samt kämpade för storbandsmusikens villkor gentemot myndigheter och hyresvärdar.
Timo Kangas
LYSSNA

Jan-Johansson-B-A-Wallin_adventures-in-jazz
68 Jan Johansson, Bengt Hallberg, Georg Riedel, Bengt-Arne Wallin

Adventures in jazz and folklore
DUX 1965
Med intresset för svensk folkmusik och folkvisa i svensk jazz – som resulterat i plattor från Nils Lindberg, Jan Johansson och Bengt-Arne Wallin – kom Adventures in jazz and folklore som ett resultat av ett ordentligt gräv i radions arkiv för folkmusik och ett inmixande av inspelningarnas utvalda sånger och visor med kompositioner och arr av Jan Johansson, Wallin, Bengt Hallberg och Georg Riedel. Finns många pärlor på denna mättade platta som så sent som 2015 fick ett syskon i Oddjobs skiva Folk.
Magnus Östnäs
LYSSNA

Jonas-Knutsson_vyer
69 Jonas Knutsson

Vyer
Caprice 1992
Nyblivne Jan Johansson-stipendiaten Jonas Knutsson är den kanske främste företrädaren för den väldigt svenska grenen folkjazz, och han står lika stadigt i bägge hjulspåren. Han var för övrigt nära att komma in på listan med en andra skiva också, duoplattan Norrland med gitarristen Johan Norberg. Albumet Vyer var hans första i eget namn och till den bjöd han in ett tjugotal framstående jazzmusiker (däribland Max Schultz, Mats Öberg och Christian Spering) för att pröva sin vingar i allt från större ensemblespel till solostycken.
Patrik Lindgren
LYSSNA

Lasse-Werner-och-hans-vänner_saxofonsymfonin
70 Lasse Werner och hans vänner

Saxofonsymfonin
Dragon 1976
Även om han också gjorde teaterroller och musik till filmer som Lyckliga skitar och Djävulens instrument var det framför allt som pianist den svenska jazzens gossen Ruda agerade. Inte minst på denna klenod i hans produktion i lag med vänner som Bernt Rosengren, Christer Boustedt och Tommy Koverhult.
Peter Bornemar

LISTAN FORTSÄTTER HÄR MED PLATS 71-80 …


Fler recensioner

Annonser