Skivrecension

Mahler’s breakdown
Techno, funk, jazz und Mahler! Lira Gillar

Jazzrausch Bigband

Mahler’s breakdown

Skivbolag: Act/Naxos
Format: CD/DL
Recenserad av: Ignacio Concha-Ferreira
Publicerad: 23 feb 2024

Dela den här recensionen:

Tyska femtonmannabandet Jazzrausch Bigband har i närmare tio år varit ett live-fenomen inom samtida genreöverskridande storbandsjazz. Genom att uppkäftigt ta sig an titanerna inom den klassiska genren har man gjort sig ett namn. Bandet har redan tidigare ställt den klassiska repertoaren på huvudet och techno-funk-jazzat upp Beethoven. Nu leder Roman Sladek med fast hand storbandet genom Gustav Mahlers famösa femte symfoni.

Jag närmar mig albumet med skräck, ska man göra ett rejvparty av Mahlers episka verk? Svaret är ja och jag bara gapar och dansar med som i trans. Verket är briljant arrangerat av Leonhard Kuhn som för det mesta låter brassektionen spela ledmotiven med ett frenetiskt tryck och tajt schwung. Och lägg därtill ett fett techno-dunk som passar som en smäck.

Tredje satsen exploderar oväntat i det funkigaste jammet jag hört på länge och det så välkända adagiettot (sats 4) spelas gripande vackert som en jazzballad. I sin himmel bara måste den gode Mahler le och njuta (och dansa) till denna galet häftiga tolkning av hans verk.

En eloge för hur detta projekt väcker intresse för klassisk musik.


Fler recensioner

Annonser