! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Vodou-folk, stompig jazz och Två otrevliga flickor på Liras spellista

27 nov 2020

Sa ni att det var fredag? Ja men då kör vi en uppdatering av Liras spellista – elva nya godbitar i en virtuell Aladdin-ask med ändlösa lager …

Först ut stockholmska soukous-specialisterna Dekula Bands dagsfärska singel Coltan sounds, varpå vi hälsar på i porträtt-aktuelle (se Liras vinternummer) Sten Källmans vodoukittel. De faktiskt närbesläktade Trio Rops Simma aldrig ensam har vi hört tidigare på Lira.se – vi hade premiär för videon redan i september – men nu kommer den som singel också.

Inte nysläppt men en växande favorit är Anders Hagbergs höstalbum North, från vilken vi här hör Islands of the north – med drivet pianospel av Joona Toivonen.

Myrans Orkester har vi stött på tidigare, och nu är de på gång igen med nygamla klassiker i frodigt stompiga jazztappningar – här Donna Summers discorökare Hot stuff

Femtio år sedan sist är Peter ”Är du lönsam lille vän” Mosskin och hans Gläns över sjö & strand tillbaka – här en av två singlar som förebådar ett helt album nästa år – vilket vi förstås ska återkomma till.

Norge fortsätter att leverera rootsig americana av toppklass – här är Hege Brynildsen som också hon laddar för ett nytt album med detta enkelspår.

Fransk-algeriska cellisten och sångerskan Nesrine Belmokhs musik beskrivs i senaste numret av Lira som ”suggestiv, lockande, förförisk och egensinnig” av vår recensent Alexandra Ullsten. Här ett spår från aktuella skivan Nesrine.

Så till en kul nyhet på den svenska folkscenen: systerduon Två otrevliga flickor släpper sitt debutalbum, där de tar sig an våra folkmusikaliska traditioner med lika delar kärlek och humorfylld respektlöshet.

Och så slutar vi med ännu en debutant: Karin ”Kayes” Svensson som själv inte kan bestämma sig för om det här är en ”jazzig poplåt eller en poppig jazzlåt”. Skitsamma säger vi och tänker att det finns plats för fler talangfulla artister i trakterna kring, säg, Amanda Ginsburg.

God helg och ta hand om er där ute!

Lira-redaktionen 27 november

Annonser