! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Vinn fem av årets bästa julskivor!

9 dec 2013

Kanske går inte julskiveåret 2013 till historien som det tyngsta i mannaminne, men några pärlor – eller borde vi säga snöstjärnor? – i Lirasfärerna har vi ändå vaskat fram. En av dessa är trumpetaren och sångaren Peter Asplund som på skivan The Christmas feeling (Prophone Records/Plugged) samlat sina personliga favoritjullåtar och favoritjazzmusiker för att i storbandsformat hitta den där rätta känslan. Både mer och mindre kända julsånger med gästsång av Vivian Buczek, Isabella Lundgren och Margareta Bengtson.

Från Danmark kommer ett par jazziga julskivor. Först är det tenorsaxofonisten Hans Ulrik & Friends som i lagom lössläppt kvartettformat (med Henrik Gunde på skönt Rhodes-piano) tar sig an tio klassiker på skivan The Christmas song (Stunt Records). Också landsmannen Jacob Fischer, gitarristen, har satt samman en kvartett och skiva som han kallar X-mas Friends (Gateway), där Fischer och bl a Christina von Bülow på altsaxofon jazzar sig igenom ett dussin tvättäkta julstandards.

En fin skiva av litet annat slag är akustiske gitarristen Alf Wilhem Lundberg som helt solo tolkat en räcka juldängor, som fint avslutas med Joni Mitchells River. Skivan heter Christmas improvisations och ges ut av Acoustic Landscapes.

Men: undertecknads favorit bland skivorna i år är ändå tveklöst uppföljaren till 2009 års Jul på svenska. Den här gången har trion Georg Wadenius, Jan Lundgren och kontrabasisten Arild Andersen tagit konceptet över gränsen till den senares hemland och tradition och släpper nu Jul på norska, där de i all stillhet och med smakfull elegans bjuder upp till för oss svenskar ofta helt nya julvisor.

Och det allra bästa av allt: mejla ditt förslag på tidernas bästa julskiva till tavling@lira.se så är du med i utlottningen av hela högen nämnda skivor här! Vinnaren utses lagom till Luciatåget på fredag!

/PL

 • Göran Hallqvist skriver:

  Chieftains "Bells of Dublin" och Martin Landaeus "Jul på Jazzvis" är två favoriter!!

 • Alf Kjerrman skriver:

  Jul i Folkton "live"

 • Marie Kjerrman skriver:

  Sondre Bratland – Rosa fra Betlehem

 • Fredrik Axel Nilsson skriver:

  Christmas Jazz With The Stars är fantastiskt bra =)

 • Ulf Torstensson skriver:

  Triptyks Midwinter night's mass, utgången tror jag som cd men finns på Spotify.

 • -->

  Annonser