! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Veteranen Doug Seegers stal hela showen

29 jun 2014
Doug Seegers på Katalin.

Doug Seegers på Katalin.

Rolling Rootsy Revenue
Katalin, Uppsala, 28 juni 2014

Vi älskar alla en underdog, någon som slår från underläge och kämpar trots föga utsikter att vinna. Likaså älskar vi en god comeback. Någon besegrar alla odds och kommer tillbaka med råge. Detta passar in på Doug Seegers. Hans berättelse är vid det här laget välkänd och han är älskad av hela svenska folket som den före detta uteliggaren med den fantastiska sångrösten. Det verkar också som att merparten av besökarna på Katalin i Uppsala är här för att se just honom. I alla fall de samtal jag tjuvlyssnat till och de Facebook-uppdateringar jag sneglat på.

Men han är ju inte ensam på scenen i kväll. Han är en del av paketet Rootsy Live. Rootsy Live är den del av Rootsy som arrangerar turnéer och promotar de artister som anses vara ”the real deal”. I år har Rootsy tagit i mer än någonsin och skapat Rolling Rootsy Revue – RRR 2014. Festivalen består av åtta artister och band, både svenska och internationella akter.

När jag äntrar Katalin i ett grådaskigt Uppsala har Ellen Sundberg och Basko Believes redan gjort sina spelningar, även om Sundberg dyker upp och kör en duett och körsång på ytterligare ett par låtar tillsammans med Doug Seegers.

Jag kommer in mitt i We Met Tomorrows spelning. Bandet består av tre unga och entusiastiska svenskar. Det är måhända inte så mycket country eller americana. I stället rockar de skiten ur publiken. Det är mycket bra och jag hoppas verkligen få se mer av de duktiga och unga musikerna. Jädrar i mig vilket sväng!

Efter en kort paus äntrar Matraca Berg scenen. Hon berättar att hennes bagage kommit på avvägar och att hon panikshoppat kläder på H&M samt lånat Jason Isbells gitarr. Trots obekväma kläder och lånat instrument har hon snabbt publiken i sin hand. Hon är måhända kanske mest känd som låtskribent (har skrivit hits åt bland andra Karen Brooks, Trisha Yearwood och Deana Carter) men snabbt inser jag att hon i sig själv också är en duktig artist. You’re husband is cheating on us hör till mina favoriter från kvällen.

Sedan är det till min stora förvåning redan dags för Doug Seegers. Det blir plötsligt sanslös trångt på golvet, hettan och svettodören stiger, och jag undrar om det är lagligt med så många besökare här. Min tes att alla är här för Doug verkar stämma. En presentatör från Rootsy dyker upp och verkar lite tagen över att så många är på plats. När han säger att man bestämt sig för att förlänga Seegers framträdande möts han av jubel. Och sedan är vi igång.

Det är inte svårt för Seegers att fånga den villiga publiken i sin hand men han gör det med bravur. Jag tror han skulle kunnat få oss att göra vad som helst. Han ger ett förvånansvärt erfaret framträdande och jag har egentligen inget att tillägga. Det här hör till det bästa jag sett. Publikens ofantliga respons förstärker givetvis stämningen. Eloge även till hans mycket kompetenta och coola band.

Efter Seegers är publiken, mig själv inkluderad, helt slut. Syret försvann redan under Bergs framträdande och alla stormar ut i regnet för att sätta sig samt att få den välbehövliga svalkan. Kvar blir endast en fjärdedel som lyssnar på stackars Willy Clay Band. Det svenska countrybandet från Kiruna gör sitt allra bästa men majoriteten av publiken är trötta av värmen, trängseln och Seegers fantastiska framträdande. Vi orkar helt enkelt inte mer. Jag tycker synd om bandet som står inför den omöjliga uppgiften att få fart i publikhavet.

Efter en stund orkar inte småbarnsföräldern i mig mer och jag måste bege mig från Katalin mot hotellet för att vila mig och mina stackars fötter. Jag är inte ensam att lämna spelningen och jag undrar hur många som stannar kvar för att lyssna på de mycket duktiga Jason Isbell och Israel Nash. Deras kreddighet till trots var det underdogen Seegers alla ville se. Jag hoppas Rootsypersonalen gör om spelordningen inför nästa gig. Men jag kan i alla fall konstatera att Rootsy live hade rätt. Dessa artister är ”the real deal”.

Daniel Gustavsson

  • Johanna Gamble skriver:

    Daniel Gustavsson, du har fångat allt! :-) Jättebra skrivet!

  • -->

    Annonser