! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Veganmat, techno och Filarfolket – hur hänger det ihop egentligen?

5 aug 2014

I morgon onsdag förvandlas kasernområdet i Kviberg i östra Göteborg till det förföriskt brokiga landet Folktopia. Det är gänget bakom Folkklubben som ställer till med en endagsfestival med en lika salig som slagkraftig mix av artister, workshops och samtal.

Så här står det på evenemangets hemsida: ”Folktopia är en dag, en kväll, en plats, där vi utmanar klubbens alla normer. Dansa techno mitt på blanka dagen samtidigt som ett panelsamtal om folkkultur förs bredvid, ät supergod veganmat eller picknicka på en filt medan en spelehen bjuder upp till dans.”

Öppenhet och öppensinne är ledorden som ni kanske förstår.

På dagpasset spelar bland andra Kolonien och den sydindiska musikern Charu Hariharan, och på kvällen – som kräver (ett enkelt ordnat) medlemskap – smäller man på med Världens Band, den kurdiska ensemblen Kani, tropiska klubbrytmer med High Life och så, hela arrangemangets nästan osannolika trumfkort: en återförening av klassiska, kultiga folkmusikbandet Filarfolket (bilden) som gör sin första spelning på svensk mark sedan 1990, med originalsättningen  snudd på intakt: Ale Möller, Ellika Frisell, Kattis Olsson Lundberg, Tina Quartey, Thomas Ringdahl och Sten Källman. Och när Lars Bomgren inte kunde så ersattes han av självaste Magnus Stinnerbom.

Så vi var tvungna att ringa upp Signe Bjelkenäs, en av initiativtagarna, och undra hur i hela fridens namn de lyckades med denna skalp?

– Det är en rolig story – jag och två kompisar på Artisten (Högskolan för scen och musik i Göteborg) satt på en restaurang efter en redovisning i skolan och spånade kring vad vi ville boka för band till Folkklubben. Spontant tänkte vi att vi borde försöka med Abba, men det var ju inte så realistiskt, så då tänkte vi: vad är folkmusikvärldens motsvarighet till Abba? Och det är ju Filarfolket – och eftersom blåsaren Sten Källman är vår lärare så började vi tjata och det visade sig snart att dom själva tyckte att det vore en rolig grej och ett bra upplägg för en återförening.

Signe Bjelkenäs är förhållandevis lugn och samlad så här dagen innan allt ska äga rum.

– Det är febril aktivititet här kan man säga, det fixas och det målas skyltar och byggs scener och så vidare. Men det är ett stort gäng som hjälper till, folk som insett att om man vill ha en festival som denna så måste man vara med själv och se till att det händer. Och det, själva förberedelserna, är en del av idén med Folktopia.

PL

länk: www.folkklubb.se

-->

Annonser