! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Merit Hemmingson prisad. Bild: Annie Brickman

Tungt stipendium till Merit Hemmingson

4 jun 2019

Ni har väl läst hennes spännande story i nya numret av Lira? För vår reporter Lars Lovén berättar Merit Hemmingson om tiden på Nalen i Stockholm, jazzäventyren i USA och kärleken till Hammondorgeln och den svenska folkmusiken.

Igår kväll vid en ceremoni på Dieselverkstaden i Nacka tog Merit emot ett av Sveriges större konstnärsstipendier, det en halv miljon kronor tunga Ganneviksstipendiet. Det delas ut av Konstnärsnämnden och ges till sex konstnärer inom kategorierna bild och form, dans, film, teater och musik. Syftet är att stödja konstnärskap som kan förväntas få stor betydelse för kulturarvet.

Motiveringen för Merit Hemmingson löd:
”Få musiker har förmågan att vara avantgarde och folkliga på samma gång. För detta krävs en egen ton och ett unikt förtroende för publiken. Hon har begåvats med båda. Under 1960-talet var Nalen hennes hemvist, där hon bildade kvintett med afroamerikanska jazzmusiker, tillika kvinnor – för tiden oerhört uppseendeväckande. Men det verkliga pionjärskapet föddes med den stora förälskelsen: Hammond B3. Genom att tolka befintlig folkmusik på ett så främmande instrument som hammondorgeln väckte hon liv i vårt kulturarv. Med sina moderna arrangemang tillgängliggjorde hon en musiktradition som för den breda allmänheten hade legat i träda.”

Övriga stipendiater var Ulf Rollof, Alexander Ekman, Nahid Persson, Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller.

Läs om och prova på nya numret av Lira här: https://www.lira.se/liras-sommarnummer-ar-har/

PL

Annonser