! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Trubadurer på tripp – nytt turnékoncept från Rootsy

10 okt 2013

Peter Bruntnell

Det är entusiasterna på Rootsy Live som ligger bakom den trevliga turnén Triple Troubadours 3, där Rootsys egen artist Slow Fox, eller Sofia Henricsson, står för det svenska inslaget tillika skönsången.

Tre artister från olika länder och bakgrund turas om att sjunga sina låtar och stötta varandra på gitarr, munspel och sång. De får en bil att dela på och åker tillsammans kors och tvärs genom Skandinavien under några intensiva veckor. Intima stunder är alltså att förvänta runt om i Sverige och Norge fram till den 26 oktober, en turné som sparkade i gång den 4 oktober då Norrtäljeanstalten fick två konserter.

Lira ställde några frågor till amerikanen Tommy Womack, låtskrivaren med de finurliga vardagstexterna, och Peter Bruntnell, Nya Zeeland-född britt som nyligen spelade i Nashville med altcountry-vänner från Son Volt i kompet.

Bägge artisterna tillhör det kritikerrosade släkte som ännu inte nått de breda publiklagren. Trots idel lovord från kollegor som Steve Earle, John Prine och Jason Ringenberg (i Tommy Womacks fall) och Peter Buck, Lambchops Kurt Wagner och Son Volts Jay Farrar (Peter Bruntnell).

Tommy Womack

Tommy Womacks senaste cd Now what! (Cedar Creek Music) kom tidigt 2012, medan Peter Bruntnell är aktuell med den nyligen släppta karriäröversikten Retrospective (Loose Records). 2011 kom Bruntnells senaste studioalbum Black mountain UFO (Manhaton) och under turnén finns även den hembrända Ringo woz ere (Domestico) att införskaffa.

Så, trubadurer på tripp, berätta lite om er själva, er musikaliska karriär och bakgrund!

Tommy Womack: – Jag startade inom rock and roll, i Kentucky under det sena 80-talet i bandet Government Cheese. Sedan dess har jag spelat live kontinuerligt. Soloartist blev jag för cirka femton år sen. Jag har också skrivit och publicerat två böcker och jobbar på en tredje i detta nu.

Peter Bruntnell: – Jag har gjort skivor i 19 år och planerar att fortsätta tills jag dör. Jag lärde mig spela gitarr i lågstadiet.

Har ni turnerat i Sverige tidigare?

TW: – Nej, det har jag inte.

PB: – Nej, jag har inte turnerat här tidigare men jag gillar människorna väldigt mycket!

Vilka är era intryck av Sverige hittills?

TW: – Det är vackert. Och rent. Det finns en sinnebild av Sverige som ett slags Utopia, och det verkar stämma. Folk verkar väldigt lyckliga här.

PB: – Ölen är lite dyr, kakorna ser lockande ut. Allt är så rent, människorna vänliga, publiken positiv.

Hur kompletterar ni tre varandra?

TW: – Vi har alla våra egna färdigheter. Dels har vi turen att kunna göra bra instick i varandras låtar, dels är vi bra nog för att veta när vi ska spela och när vi ska låta bli.

PB: – Det är väldigt njutbart att spela med Sofia och Tommy. Alla har sin egen låtskrivarstil och jag tycker att det funkar väldigt bra ihop. Vi har kul och börjar så smått att spela med i varandras låtar.

Kommer ni att slå era påsar ihop med andra ”trubadurer” på den här turnén? Joe Nolan och Lydia Loveless är ju i Norge samtidigt.

TW: – Ja, men jag minns inte deras namn. Peter kanske minns. Vi slår oss samman när vi kommer till Norge och så arbetar vi oss norröver i deras sällskap, reser in i Sverige igen och så hakar Sofia på igen.

PB: – Nej, jag är lyckligt ovetande om det – men öppen!

Har ni med er någon bok/dvd/cd/spel på turnén?

TW: – Breaking Bad, säsong 1. Sedan dess har jag skaffat volym två via Amazon, och jag är halvvägs igenom den nu.

PB: – Jag har med mig Mannen som log av Henning Mankell. Jag älskar den svenske Wallander. Sen har jag Dracula på min dator. Läste den för första gången i fjol och är ganska betagen. Vill läsa den igen även om det antagligen inte kommer att bli något läst på turnén.

Berätta om era favoritminnen av livemusik.

TW: – Jason & The Nashville Scorchers på Cantell’s, Nashville, i januari 1983. Jag fick aldrig se The Clash live, men för pur, magnifik rock and roll, rakt framför dina ögon, kaotiskt och mitt i nyllet är det här den spelning som förändrade mitt liv.

PB: – Det var när jag öppnade för Son Volt på teatern New Daisy Theatre i Memphis, sent 90-tal.

Nämn några stora influenser eller favoriter. 

TW: – Jesus, Abraham Lincoln, Joe Strummer, Bob Dylan, Ray Davies från The Kinks och Bruce Springsteen. Sen får vi inte glömma Monty Python, Lou Reed, Keith Richards, Harry Truman och John Lennon. Jason & The Scorchers gitarrist Warner Hodges och Peter Buck från REM. Andra tunga namn är Hunter S Thompson, Tom Robbins, Mark Twain, Tom Wolfe – och Patti Smith.

PB: – Nick Drake, Neil Young, Uncle Tupelo, David Bowie, John Lennon och The Smiths.

Har ni några nya skivor eller projekt i pipelinen? 

TW: – Jag har spelat in några låtar i Woodstock med min vän Ross Rice, en väldigt talangfull artist. En ny skiva får ta sin lilla tid. Mitt mål är att få klart en ny bok först, och jag hoppas vara klar i början av nästa år.

PB: – Jag håller som bäst på och jobbar på mitt nästa album.

Vad önskar ni er i jul?

TW: – Shelby Footes tre volymer tjocka historik över det amerikanska inbördeskriget, filmen Lincoln på dvd och en ny platt-tv till vardagsrummet. Det är en överraskning till min familj. Jag har nästan sparat ihop till en 39-tummare! Jag gillar att få böcker i julklapp, och skivor också. Skulle älska nya Clash-boxen men den är så dyr att jag tvivlar på att jag får den. Och det är nog lika bra, för det medföljer ett souvenir-set med identitetsbrickor. Vad är det frågan om? Det här är ju The Clash, inte Kiss!

PB: – I jul? Bara att hela min familj ska vara lyckliga tillsammans. Och några flaskor bubbel såklart.

 

text: TIMO KANGAS

 

Turnéplan:

2013-10-09 Malmö, Folk & Rock

2013-10-11 Halmstad, Kajskjulet

2013-10-12 Falkenberg, Grand

2013-10-13 Örebro, TBA

2013-10-15 Halden, Siste Reis

2013-10-17 Oslo, Buckleys

2013-10-18 Trondheim, Moskus

2013-10-19 Östersund, Studioscenen

2013-10-20 Skogsnäs, Kultursalen

2013-10-22 Piteå, Krokodil

2013-10-23 Umeå, Burmans

2013-10-25 Avesta, Bjurfors Hotel & Konferens

2013-10-26 Skebobruk, Skebopuben

 

VIDEOLÄNKAR

Slow Fox – Morning After

Tommy Womack: ”Alpha Male & the Canine-Mystery Blood”

PETER BRUNTNELL ft. RUMER – ’Played Out’

 

  • Björn Bostrand skriver:

    Alltid unikt ;-))

  • -->

    Annonser