Redaktionsbloggen

Suranjana Ghosh i fokus för ny dokumentärfilm. Bild: Jörgen Söderström

Tabla i helgens tv-tablå

14 okt 2023

I dag lördag sänder SVT ett ambitiöst porträtt av musikern Suranjana Ghosh – en av världens ledande tabla-musiker, uppvuxen i Indien men sedan många år bosatt i Uppsala.

För den bredare svenska publiken är hon kanske mest känd genom de många crossoverprojekt hon deltagit i – bland annat som medlem i gruppen Mynta och nu aktuell med kvintetten Teental, där bland andra saxofonisten Jonas Knutsson ingår och konceptet är mötet mellan klassisk nordindisk musik, jazz och svensk folkmusik.

I dokumentärfilmen Låt tablan tala, av Abdul Hibombo och Jörgen Söderström, berättas om hennes starka resa, hur hon utmanade de rigida könsnormerna hemma i Indien genom att välja det traditionellt strikt manliga instrumentet tabla och hur hon senare kämpat för att etablera tablan som ett soloinstrument och nyfiket undersökt vad som uppstår när den förs in i helt andra, västerländska musikgenrer.

Filmen skildrar också när Suranjana Ghosh för första gången tar med sig sitt nämnda svenska band, Teental, för att möta publiken på tablans hemmaplan, i kulturstaden Kolkata, Suranjana Ghoshs andra hem.

(länk till Svt Play)

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser