Redaktionsbloggen

Sten Källman tar emot Planetapriset på tisdag. Bild: Andreas Carlsson

Sten Källman prisad som årets inspiratör

20 okt 2021

På tisdag är det som vi tidigare berättat invigning för årets Planetafestival, och i samband med det delas även det årliga Planetapriset till årets inspiratör ut. Redan idag avslöjades det att årets mottagare är saxofonisten, slagverkaren och sångaren Sten Källman, som får priset ”för sin livslånga inspirerande gärning, där han stadigt står på scenen i mötet mellan folkmusik från Norden, Mellanöstern och Haiti”.

Sten Källman porträtterades i senaste vinternumret av Lira, där vi får veta allt om hans tid i band som Filarfolket, Bäsk, Den Fule, Trio Samara och förstås Simbi där hans fascination för den haitiska kulturen står i centrum.

Sten Källman har även tonsatt och arrangerat en rad körverk, av vilka flera blivit standardrepertoar i ensembler världen över. Han har vidare arbetat som pedagog på världsmusikprogrammet på Högskolan för Scen och Musik och är sedan 2004 konstnärlig ledare för World Wide Orchestra, ett folkmusikstorband för unga musiker.

Under årets Planetafestival medverkar Sten Källman själv tillsammans med nära kollegan Ahmad al Khatib med deras gemensamma grupper Trio Samara och Samara Ensemble. På en konsert i Betlehemskyrkan i Göteborg den 5 november kan publiken höra Sten Källmans helt nya tonsättningar av kärlekspoesi ur Höga Visan för åtta röster.

Källmans senaste skiva är det kritikerrosade albumet Mapou som han gjorde tillsammans med den haitiske trumslagaren Sanba Zao.

Juryns motivering lyder som följer:

”För att han med musik, kompositioner och arrangemang delat med sig av sin kärlek till kraftfull sång och rytm. För den livslånga gärning där han stadigt står på scenen i mötet mellan folkmusik från Norden, Mellanöstern, Haiti – Världen. Så som vodou-guden Wangol gör sin resa, gör även årets pristagare sin. Fortsätt sätta segel med nordiska vindar och karibiskt gung! Den resan inspirerar, ger hopp om en framtid där frihet förenar.”

Patrik Lindgren

Läs mer: Sunniva Brynnels intervju med Sten Källman i Lira #4 2020 (endast för prenumeranter)

Annonser