Redaktionsbloggen

Bosphorus Ensemble spelar på invigningen av Planeta. Bild: Dominika Maria Alkhodari

Planeta fyller myndig och firar med allt från ökenblues till Bowie på ”brasilianska”

7 okt 2021

Den på flera plan gränsöverskridande Planetafestivalen hålls i år för artonde gången, som vanligt utspridd på en lång rad platser i Västra Götaland första veckan i november.

Invigningen sker den 2 november på Stora Teatern i Göteborg, då den tjugo man starka Bosphorus Ensemble, anförd av oudisten Ahmad Al-Khatib, kommer att spela. Bland ska vi få höra en tolkning av Lira-aktuella Oum Kalsoums mäktiga (och i vissa versioner fyrtio minuter långa) klassiker Enta oumri.

(Lira-prenumerant? Läs artikeln om Oum Kalsoum här!)

I övrigt är programmet lika brokigt och medvetet spretigt som brukligt, med musik och dans med rötter i hela världen och generöst med workshops och barnföreställningar – festivalen sammanfaller med skolornas höstlov.

Bland de tyngre punkterna i programmet kan nämnas afrosvängiga Celso Paco & Dynamo de Luxe på Frölunda Kulturhus, bluesartisten Chris Cain på Musikens Hus och Miriam Aïdas brasilianskt doftande hyllningsprogram till David Bowie på Ögat i Gamlestan, dit även ökenbluesbandet Tisdass från Niger lite sensationellt letar sig.

Hela programmet finns på Planetas hemsida.

Patrik Lindgren

Annonser