! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Staff Benda Bilili splittras efter interna bråk

25 jan 2013

Många är vi som värmts av och jublat över det kongolesiska bandet Staff Benda Bililis sensationella framgångar. Men plötsligt ser sagan ut att ha fått ett bittert slut. En konflikt om pengar och bokningsrättigheter har lett till avhopp och att alla årets inbokade spelningar är inställda.

Staff Benda Bilili var en av den afrikanska musikens mest osannolika framgångssagor. Bandet bildades av ett gäng rörelsehindrade hemlösa män som brukade jamma på egenbyggda instrument på Kinshasas zoo om nätterna. Tack vare en uppmärksammad dokumentärfilm (Benda Bilili!, 2010), ett belgiskt skivbolag (Crammed Discs) och inte minst deras osedvanligt svängiga ghettorumba rönte denna grupp musiker från bottenskiktet av ett av världens fattigaste länder internationella framgångar och har turnerat flitigt, bland annat flera gånger i Sverige.

Men kanske var sagan för bra för att vara sann: en komplicerad bedrägerihärva har uppdagats, som lett till att bandet splittrats. Enligt vad managern Michel Winter berättar för Lira är bakgrunden att två kongolesiska män bosatta i Paris har lurat med sig bandledaren Ricky Likabu och ”kapat” bandet, utan överenskommelse med vare sig management eller resten av musikerna, och bokat ”påhittade” spelningar för att på så vis roffa åt sig en andel av vinsten.

– De här två bedragarna har smutskastat både mitt eget produktionsbolag och vår franska partner, och de har inbillat Ricky Likabu att vi blåser honom och bandet på pengar. Det är snarare tvärtom, tack vare våra gemensamma ansträngningar har alla i bandet haft råd att köpa hus och mark. Vi kommer nu att ta saken till domstol, säger Michel Winter, på Brysselbaserade Mukalo Production, till Liras reporter.

Maurice Ilunga, en av de båda utpekade männen, uttalar sig via ett ombud i den franska tidningen Libération.

– Bandet har inte fått någon del av inkomsterna under 2012. De är analfabeter och rörelsehindrade och behandlas som boskap. Deras franska produktionsbolag har aldrig ens skrivit ett kontrakt med dem. Vi är David mot Goliat i den här kampen.

Frustrerade över förvirringen och över bandledaren Likabus egenmäktiga beslut att lämna samarbetet med managern, har Coco Ngambali och Theo Nsituvuidi, bandets gitarrister och låtskrivare, bestämt sig för att hoppa av. Detta har lett till att alla Staff Benda Bililis inplanerade spelningar under våren och sommaren har ställts in, och splittringen är tycks därmed vara ett faktum.

Enligt Michel Winter pågår redan arbete med ett nytt projekt, där de båda gitarristerna och sannolikt ytterligare några av medlemmarna från Staff Benda Bilili kommer att medverka.

Markus Görsch

-->

Annonser