! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Symfonisk låthimmel Lira Gillar

Görgen Antonsson med Gävle Symfoniorkester

Symphonic stomp of Sweden

Skivbolag: Swedish Society Discofil/Naxos
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 23 sep 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Konstmusikens tonsättare har genom tiderna i många av sina verk införlivat folkmusikaliskt material. Karl-Johan Ankarblom har nu arrangerat en kraftfull musikalisk helhet som för samman den klassiska musikens skolade uttrycksform med den folkliga musikens mer direkta utbroderade uttryckssätt. Kontrasterna i det fullskaligt genomförda verket är stora mellan den väldiga orkestreringens mångsidighet med 54 musiker och fiolspelmannen Görgen Antonssons ensamma låtspel.
Kompositionen Symphonic stomp som dirigeras av Mats Rondin har haft sitt uruppförande med Gävle Symfoniorkester. Verket framhäver de unika klangmöjligheterna i en komplett symfoniorkester kombinerat med det sköra, finstämda och gripande i ett traditionellt fiolspel av låtar – såväl några nyskrivna som några ur företrädesvis en äldre hälsingerepertoar.
Orkestern växlar mellan full instrumental potential med massiva inslag från slagverken och mjukare fullmatade avsnitt med symfonins stråkar och blåsare som fångar upp och utvecklar de melodiska linjerna och stämningarna i låtarna.
Mellan dessa musikaliska ytterligheter rör sig det totala verket som är uppbyggt i tio avnitt från overtyr till epilog, med låttitlar som speglar händelser och livsinnehåll, vanligt förekommande i folkmusikalisk praxis. I de olika avsnitten är Görgen Antonssons folkfiol inbäddad i orkesterspelet och sätter sin prägel på klangbilden.
I andra avsnitt framträder hans utmejslade solospel av folklåtar i skilda stämningslägen med en rytmisk och melodisk rörlighet som orkestern symfoniskt omvandlar i sin bredare instrumentering. Symphonic stomp är en helgjuten komposition där folkmusiken genomgående får sätta sin prägel på helheten.

-->

Annonser