Skivrecension

Stiklinger
Sångbart orkesterverk

Karoline Wallace

Stiklinger

Skivbolag: Øra Fonogram
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 28 maj 2021

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Stiklinger är en sorts sångcykel med inspiration från Karoline Wallaces mormors under lång tid framvuxna trädgård, med sticklingar och plantor hämtade från olika resor. Berättelsen i sex delar framförs med sång och med instrument som altsaxofon, klarinett, cello, trumpet, preparerat piano, basfiol och trummor, och med inmixade röster och ljud från gamla kassettinspelningar.

Minnen, mystik, en smula nostalgi, optimism och vemod, kraftfullt och försiktigt. Verket famnar såväl tiden som rummet, både kompositörens svunna barndom och upplevelser bland buskar från Lofoten och en kaktus från Gambia.

Skivan är inspelad i Köpenhamn. Allt i en noga genomarbetad och mångklingande produktion. Ibland lutar det åt jazz, som i den så småningom tungt gungande Plis Rosalin. Den pianoklinkande lättsamheten Om du e 1,60 høj? är däremot ett klang- och röstexperiment. Skivan slutar med ett gott minne.

Den förra cd:n Lang vinter bestod mer av olika låtar som hängde samman, denna är mer ett sammanhållet verk med olika delar. En liten men tydlig förskjutning.

Annonser