! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Freebopjazzimpro

Correction with Mats Gustafsson

Shift

Skivbolag: NoBusiness Records
Recenserad av: Leif Carlsson
Publicerad: 8 okt 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Den där fullständiga närvaron i ögonblicket är ju typisk för Mats Gustafsson (här på barytonsaxofon) och han delar den med Sebastian Bergström, piano, Joacim Nyberg, trummor, och Emil Åstrand-Melin, bas. Nuet är kort och rusar med sekunderna och lämnar en vag men stark känsla kvar till minnet. Melodisk musik men inga melodier att hålla sig till. Musiken lever i spelstunden och även lyssnaren måste vara där.
Men eftersom musiken finns inspelad är det bara att backa tiden om man vill och sätta på skivan igen, från den högoktanigt knixande inledningen Looking up, birds till den lågmälda avslutningen Shift som lättar på trycket utan att ta bort musikens laddning där dovt komplexa känslor tumlar runt.
Musiken är improviserad. Grunden och överenskommelsen är att bottna någonstans i skarven mellan kantig bop och free jazz. Det kan man höra, men det är ingenting de försöker efterlikna. Med ryckigt skeva förskjutningar, snabba tempi och komprimerad koncentration sjuder musiken av övertrycket från inspelningstillfället i maj 2012. En jazzig kontext med nutida musikaliskt utfall, där alla ger och tar och lyssnar likvärdigt och lika mycket. Alkemin i kvartetten gör ögonblicken glimmande på nytt och på nytt och på nytt.

-->

Annonser