! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Låtar och visor

Irma Schultz Keller

Sånger från gläntan

Skivbolag: Katarina församling & Blå Rymd
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 22 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

För drygt 25 år sedan slog Irma Schultz Keller igenom brett och var under några år en framgångsrik artist, med flera stora hits och välsäljande album. Men efter tredje plattan gick hon igenom en kris och efter det har mycket vatten runnit under broarna. Numer jobbar hon bland annat med musik i Katarina församling i Stockholm. Musiken har fortsatt att vara viktig, om än på ett litet annorlunda vis.
Nya Sånger från gläntan har existentiella teman, ofta med något som gått snett i livet som utgångspunkt. Poetiska texter mestadels av Irma Schutlz Keller själv, samt tre texter av folkkära poeter: Karin Boye, Ylva Eggehorn och Tomas Tranströmer. Från sistnämnda har hon tagit raderna ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”, som kunde vara en slags programförklaring för hela skivan.
Här är det inga plakatartade texter med enkla lösningar. Snarare betraktelser utifrån mycket som är svårt i livet och ljuset som bryter in när vi minst anar det. Sångerna är följsamt och sparsmakat arrangerade med huvudsakligen akustiska instrument; piano, gitarr, kontrabas, trummor men också pedal steel, synt och tramporgel hörs. På sju spår medverkar Katarina Kammarkör. Från det poppiga för tjugofem år sedan har Irma Schultz Keller landat i en samling låtar med lång eftersmak.

  • Jag tycker att det är så här recensioner skall skrivas. Roligt att läsa väcker nyfikenhet!

  • -->

    Annonser