! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Folktron bakom musiken

Diverse Artister

Näcklåtar

Skivbolag: Gammalthea
Recenserad av: Gunder Wåhlberg
Publicerad: 15 jan 2013

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I folktron finns väsen som genom tiderna inspirerat och lämnat spår inom olika konstnärliga uttrycksformer, bland annat inom musiken. I folkmusiken finns näcken, älvor, huldror, troll och hin som inspiratörer i såväl titlar som musikaliska uttryckssätt och stämningar. Skånes Spelmansförbund har sammanställt denna samling temalåtar med fiolspelmän från Södra Sverige. De tillhör våra främsta folkmusiker och bidrar med en ganska enhetlig klangmässig profil i låtarna men har ändå sina utvecklade individuella spelstilar. Näcklåtarna framstår som gedigna klassiker, ofta med ett grundläggande melodiskt tema, som varieras med speltekniska grepp och stämföringar.
Mats Edéns låtar på viola d’amore, hardingfela och fiol har stämningar som sprakar av intensitet och tänjer spelet mot det extatiska och norska. Karin Wallin bidrar med sitt snabblöpande rytmiska fiolspel som är grunden i hennes kapacitet som omtalad dansspelman. Jonas Åkerlunds spelsätt ger en känslig och egensinnig dimension i de egna låtarna.
Magnus Gustavssons djupa förtrogenhet med sydsvenskt traditionsspel på fiol mättar hans spel med inlevelse och förankring. Reine Steen och Leif Carr har en uttrycksfull styrka i sitt fiolspel som lyfter och varierar låtarna. Fredrik Bengtssons korta låt på basfiol spelas mörkt och suggestivt och kan utvecklas till något mäktigt. Hos spelmännen finns den magiska egenskap som får fiolspelet att pulsera.

-->

Annonser