! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Akustisk blues

Eric Bibb

Migration blues

Skivbolag: Hus1 på ön/Universal
Recenserad av: Rasmus Klockljung
Publicerad: 11 maj 2017

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

I alla tider har människor flyttat från en plats till en annan, och ofta har det varit påtvingat av olika orsaker. Detta är temat för bluesveteranen Eric Bibbs nya album. Han är skicklig på att skriva sånger med utgångspunkt i historiska händelser, och bland inspirationen här finns exempelvis människor som flyttade från USA:s södra delstater till bland annat Chicago i sökandet efter arbete. Bibbs ofta så varma röst förvandlas i Prayin’ for shore, som handlar om flyktingarna som drunknat i Medelhavet, och tillsammans med sparsamma gitarrackord får den en oerhört kuslig ton.
Med på skivan finns också J J Milteau på munspel och Michael Jerome Browne på gitarrer och banjor. Browne och Bibb använder totalt över ett dussin gitarrer av olika typer, vilket ger varje låt dess egen karaktär, och det förekommer också flera sorts banjor samt mandolin. Munspelens sound är också föränderliga, och ibland låter de närmast spöklika för att i nästa stund påminna om en sordinerad trumpet!
Några instrumentala låtar ingår också, däribland Milteau och Brownes cajun-inspirerade komposition, där den senare spelar raspig fiol och den typiska triangeln.
Migration blues är, som alltid när det gäller Eric Bibb, en mycket lyssningsvärd upplevelse. Det dystra texttemat är tyvärr högst aktuellt, men den varma stämning han skapar i vissa låtar är trots allt hoppingivande.

Annonser