! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Afrobrasilianskt Lira Gillar

Bixiga 70

III

Skivbolag: Glitterbeat/Border
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 8 dec 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Bixiga är en livfull stadsdel i São Paulo och siffran 70 i gruppnamnet är en liten blinkning till Fela Kutis band Africa ’70. Mycket riktigt är Bixiga 70 ett i raden av nutida band som hämtar inspiration från denne afrobeat-legendar. Tiomannagänget blandar dock friskt med brasilianska, colombianska och karibiska influenser, med jazz, funk och rytmer från Guinea, Etiopien och andra delar av Afrika.
Så är 70 också siffran i adressen till bandets egen inspelningsstudio Traquitana, som ligger på Rua Treze de Maio, 70 – mitt den kulturella smältdegel som Bixiga utgör. Studion ligger omgiven av restauranger, klubbar och annat som skapar den atmosfär vi tar del av när vi lyssnar.
III är som titeln avslöjar gruppens tredje album och det första som släpps på en europeisk skivetikett och därmed lättare att få tag på. Det är instrumentalmusik men det tänker jag knappt på när jag diggar. Det svänger rejält om de nio live-i-studion-fångade låtarna där särskilt blåset sticker ut. Niran doftar blaxploitation, funkiga Lembe har lite gnawa-ljudande slagverk – och det hela får mig att drömma mig till deras kvarter i Bixiga. Eller åtminstone att få se ensemblen en vivo.

-->

Annonser