! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Årets (jazz)album?

Merit Hemmingson

Hommage till Jan

Skivbolag: Fire Egg Recordings
Recenserad av: Thomas Jonsson
Publicerad: 3 okt 2014

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

När en skiva blir snudd på för bra får recensenten det svettigt att göra anspråk på sitt yrkeskunnande. För vilka ord är starka nog när organisten Merit Hemmingson, nyss fyllda 74, så enastående sätter fingrarna i Jan Johanssons (1931-1968) folkmusiktolkningar.
Hemmingson, själv vän med jazzlegenden, fick 2012 motta stipendiet i hans minne och är vital som ett dussin popstjärnor. Stilmässigt hamnar ljudbilden inte långt från Johanssons samtid men i stället för utsirad pianominimalism hämtas inspirationen från sextiotalets psykedeliska folkpop, från Doris till Hansson och Karlsson.
Producenten och för ändamålet skivbolagsdirektören Tobias Fröberg skymtade förbi som ljudkufen Michael B Tretow i spelfilmen om Cornelis Vreeswijk, talande med tanke på hur han här måste ha tråcklat i det oändliga för att få arrangemangen att gifta sig så vackert. Låtar som Ack Göta konungarike och Berg-Kirstis polska är lika mycket bevarade som transformerade, sprakande råa och gnistrande gravitationsförnekande.
Och hur tar man en klenod som Visa från Utanmyra vidare? Jo, genom att låta melodin framföras med ordlösa körer. Hatten av!

 • Jan Winter skriver:

  Tänka sig! Gammal är äldst.

 • Lars-Håkan Herbertsson skriver:

  Världens bästa Merit!

 • Sten E. Ranwald skriver:

  Simply The Best! Denna längtar vi efter på CD.

 • Britt Svedberg skriver:

  Vill ha i julklapp

 • Björn Lundkvist skriver:

  Så bra så jag blir svettig.

 • -->

  Annonser