! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Vänstervisa Lira Gillar

Eva Nykvist

Harmoni i diss

Skivbolag: Proletärkultur
Recenserad av: Ulf Torstensson
Publicerad: 2 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Eva Nykvists nya skiva var inte riktigt färdig när jag fick den för recension, så jag sökte lite bakgrund på nätet. På Linkedin står att hon är en ”erfaren receptionist/telefonist och administratör som är engagerad, plikttrogen” … samt har ”bred erfarenhet inom kultursektorn som vis- och jazzsångerska …”. Jag vet inte hennes ålder men låtarna handlar mer om tandemrollator och att bli tant än dagisskjutsningar och tonårsfinnar.
De är självbiografiskt samhällskritiska med texter om att (apropå ovanstående presentation) bli dissad på arbetsförmedlingen, varvat med mer poetiska inslag som i titelmelodin och den över tretton minuter långa Flykten från Sverige, som byter perspektiv på flyktingmottagandet och får mig att gråta.
När jag googlar på producenten Bernt Andersson faller en del på plats, han är ju känd från många proggsammanhang i trakterna runt Göteborg. Det känns som att det finns muskler bakom den här produktionen, med ett varierat bra komp med många olika instrument och Eva både sjunger och komponerar utmärkt. Kanske inte så konstigt att mina tankar gick till Ulla Sjöblom, Dan Berglund och Jan Hammarlund, inte deras röster men känslan.

  • Eva Nykvist skriver:

    Tack Ingamaj – vad glad jag blir! Allt gott Eva

  • -->

    Annonser