! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Skivrecension

Ett knippe låtar

Nino Ramsby

Du kan och sov nu

Skivbolag: Nino Records
Recenserad av: Andreas Lagercrantz
Publicerad: 14 jun 2015

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Under flera år har Nino Ramsby turnerat på egen hand med sin akustiska gitarr. Han har undersökt ett minimalistiskt sätt att skapa musik på, att varje ton blir betydelsefull. På sitt sätt ett tilltal som kräver stor koncentration av lyssnarna. Här har musiken skalats av från onödigt bråte, vilket i sig skapar spänning. Med sparsmakat gitarrspel, ibland plockande, ibland markerande en rytm, och ett nedtonat sångsätt så skärper man öronen för dessa nio små juveler, nyskrivna poetiska sånger, svåra att genreplacera.

Stora delar av den musikaliska palett han jobbat med genom åren finns med; visa, jazz, poplåt, destillerat till en egen stil. På en låt medverkar Jonas Kullhammar Kvartett, på en annan hörs Radiosymfonikerna under Leif Jordanssons ledning. Även med dessa medmusiker håller Nino Ramsby sin minimalistiska vision vid liv, medmusikerna understödjer mjukt.

Rastlöst kreativ har Nino Ramsby genom åren skapat massa spännande musik, men detta är den egentliga solodebuten. En riktigt stark sådan. Det är som om den vuxit fram under många år. Och ja, Nino hette tidigare Nina, en del av skivan känns som en slags hemkomst. En lugn koncentration som det är svårt att inte drabbas av. Skivan Du kan och sov nu är som ett konstverk, vilket är högst medvetet från artistens sida. Skivan kan bara köpas på hans webbplats och i begränsad upplaga.

-->

Annonser