Skivrecension

Amirim
Arabisk guldålder Lira Gillar

Sirocco

Amirim

Skivbolag: Arabisk guldålder
Recenserad av: Hans Halling
Publicerad: 25 nov 2014

Dela den här recensionen:

Ibland händer det att man känner djup sympati med en ny cd, att man står på samma våglängd, är soul mates, nickar hemligt instämmande mot musikerna. Nu händer det mig igen. Musiken på Amirim är mitt i prick. Känslosamt, vackert, vemodigt, erfaret, livsbejakande och medvetet – allt inklätt i tonslingor som vrider sig in i kroppen, av musiker som gör jobbet utan att vare sig vilja briljera eller skoja till det. De känner sångernas inneboende kraft och förmedlar den till lyssnaren.
Sirocco är gruppnamnet på musiker med instrument som gitarr, violin, cello och slagverk. Sofia Berg-Böhm sjunger, och oudspelaren Yair Dalal gästspelar på skivan. En underbar samling inspirerade och skickliga musiker.
Gruppen hämtar inspirationen i judisk och arabisk tradition, från den sefardiska kulturen med judiska utvandrare från Spanien och spansk flamenco. Det här är musik som hänger ihop även om människorna sedan många generationer är spridda runt Medelhavet och i Mellanöstern. Patrik Bonnets spanska flamencoarrangemang av hebreiska Eyli, Eyli är lysande. Den är i en lite annan stämning.
Ladinosången Mi pudra yeva mi kolor tolkar de i en version med högt flamencotempo. Även om tempot skiftar vilar i stort sett samma stämning över skivan som helhet. Alla är inte vana att rikta in öronen på den här musikstilen, men de som gör det får upplevelser in i själen. Amirim är inte bara en väldigt fin cd utan antagligen en dörröppnare för den arbisk-judiska musikskatten och poesin. Hoppas det!

-->

Fler recensioner

Annonser