Skivrecension

A farblondzhete blondinke
Filmiskt på jiddisch

Louisa Lyne & Di Yiddishe Kapelye

A farblondzhete blondinke

Skivbolag: Maestro Music
Recenserad av: Susanne Holmberg
Publicerad: 20 apr 2015

Dela den här recensionen:

En melankolisk klang löper som en röd tråd genom Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelye nya skiva, den andra efter debuten 2012. Louisa sjunger på jiddisch och det som framförs är ur det östeuropeiska och judiska kulturarvet. Den poesi som tolkas går förstås förlorad för den som inte kan språket, men kanske blir det också mer spännande och exotiskt?
Lynes röst är ren och klar och utan krusiduller vilket passar just den här stilen. Hon vandrar hemtamt och tryggt i musiken, så skivtiteln, som betyder ”En vilsen blondin”, är inte alls sann.
Musiken för ofta tankarna till trettiotalets Östeuropa men är mer välpolerad och kan emellanåt liknas vid filmmusik. Ibland river det till, som i den dramatiska tangon Mir leben eybik. Uppfriskande är också medverkan av gruppen Gothenburg Gadjos i det mer gypsy-balkan-klingande spåret Svedjanka.
Sällan anas det svenska arvet så jag hajar till när jag plötsligt hör Lille Bror Söderlundhs och Nils Ferlins En valsmelodi, fast klädd i en annan språkdräkt och musikalisk dräkt, en riktigt fin och annorlunda tolkning. Skivan växer för varje lyssning.

-->

Fler recensioner

Annonser