Skivrecension

L’bnat 
Gnawa

Asmaa Hamzaoui & Bnat Timbouktou

L’bnat 

Skivbolag: Ajabu!
Format: CD/DL
Recenserad av: Rolf Nilsén
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

Här har vi något så ovanligt som en gnawa-ensemble med enbart kvinnor både i frontledet och kompet. Asmaa Hamzaoui är ledaren och hon spelar guembri, gnawans instrument framför alla andra, en luta byggd av trä och skin och med gettarmar som strängar.

Ackompanjemanget består av qraqab, de metallkastanjetter som de tre andra kvinnorna klapprar på bakom guembrin. Gnawa-melodierna är alltid mässande och skapar en transkänsla hos alla i närheten. Kombinationen av en enkel men distinkt melodistämma i sången och guembrins bastoner är mycket effektiv, ingen sitter still länge när man utsätts för gnawa. 

Bakom Hamzaouis leadsång körar de tre andra kvinnorna och upprepar ofta vad försångaren sjungit. I augusti kommer gruppen till Skandinavien, bland annat till Fasching i Stockholm och festivalerna Urkult och Hyttdreva – det är en chans som inte får missas om man är det minsta intresserad av gnawa. Det är nämligen enorm skillnad på att lyssna på musiken på skiva och att vara på plats där gnawa händer. Då lär det bli magiskt! Men tills dess njuter jag gärna av denna skiva.


Fler recensioner

Annonser