Skivrecension

Dans med meg
Trall från Finnskogstrakter

Isa Holmgren

Dans med meg

Skivbolag: Melovitten
Format: CD/DL
Recenserad av: Alexandra Ullsten
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

Isa Holmgren, bördig från Värmland men numera bosatt i Oslo, är sångerska och dansare med rötter i den traditionella folkmusiken från Sverige och Norge. Som soloartist har hon fördjupat sig i dansmusiken från västra Värmland och Finnskogen med särskilt fokus på den asymmetriska polstraditionen och samspelet mellan dansare och dansmusiker. 

På denna hennes andra skiva, Dans med meg, varvar Isa Holmgren trall som solostycken och trall i dialog med fyra folkdansare. Tillsammans med dansarna utforskar hon det musikaliska samspelet mellan sången och dansens rörelser och ljud. Låtmaterialet på skivan är hämtat ur traditioner från gränstrakterna i Finnskogen med halling, polsdanser, polskor, valser och mazurkor. 

För drygt fyra hundra år sedan bjöd den svenske kungen in bönder från den östra delen av det svenska riket, från Savolax i Finland, att flytta västerut till bland annat de stora skogarna i norra och västra Värmland. Den skogsfinska svedjebrukande kulturen och dess musikaliska traditioner spred sig sedan vidare in på norska sidan gränsen. Isa Holmgren trallar medryckande och med imponerande lätthet och teknisk skicklighet. Den sexton spår långa skivan är både en konstnärlig produkt och en dokumentation av en fascinerande tradition, som tack vare Isa Holmgren nu bevaras men också levandegörs.


Fler recensioner

Annonser