Skivrecension

Vintage magazine!
Swingtime for Sweden

Tilde Schweitzer Big Band

Vintage magazine!

Skivbolag: Tengtones
Format: DL (cd senare)
Recenserad av: Timo Kangas
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

Trombonisten Nils Landgren, organisten Leo Lindberg och sångerskan Emmalisa Hallander är gästsolister när Tilde Schweitzer Big Band begår skivpremiär med gammal swing i fräscht nysvidade arrangemang. Landgren agerar även exekutiv producent för skivan, som spelats in på anrika Atlantis-studion i Stockholm under överinseende av producenten Daniel Bingert.

Tilde Schweitzer är en trombonist och arrangör som på ganska kort tid lyckats göra sig ett namn på Stockholms tätbefolkade jazzscen. Duke Ellington och Quincy Jones tillhör ledstjärnorna när 24-åriga Schweitzer med stor kärlek tar sig an swingens traditioner och åttondelar. En skicklig och fingerfärdig trombonist, detta. Något som de som lyckats fånga henne i Norrbotten Big Band, Radiojazzgruppen, Bohuslän Big Band eller Konserthuset Stockholms eget jazzhusband Blue House Jazz Orchestra blivit varse. Våren 2023 startade hon hjärteprojektet Tilde Schweitzer Big Band i samband med examenskonserten på Kungliga Musikhögskolan.

Vintage magazine! är en skiva som svänger järnet, i en anda som fortsätter andas och frodas. I storbandets maffiga blåssektion finns hela fyra trumpetare (däribland Tengtones ena skivbolagsboss Erik Tengholm), två trombonister och en bastrombonist, två altsaxofonister, lika många på tenorsax och så en ensam stackars barytonsaxofonist. Till detta piano, kontrabas och trummor, såklart.

Det mesta är instrumentalt men i Lush life och My shining hour kommer välkomna avbräck med den mycket övertygande unga jazzsångerskan Emmalisa Hallander. Ett årsbarn med Tilde Schweitzer vars röst minner något om Anita O’Day och som släppte debutalbumet Have a look inside för ett år sedan och dessutom ingår i popduon Sand & Hallander, även de ute med ett album i fjol.


Fler recensioner

Annonser