Skivrecension

The travelers
Mästarmöte

Karl-Martin Almqvist  Ababhemu Quartet

The travelers

Skivbolag: Ropeadope
Format: CD/LD
Recenserad av: Ulf Johanson
Publicerad: 31 maj 2024

Dela den här recensionen:

Karlstadfödde saxofonisten Karl-Martin Almqvist blev 2014 kontaktad av den yngre sydafrikanske pianisten Nduduzo Makhathini, och ombedd att medverka på vad som skulle bli dennes Listening to the ground (2015). Makhathini hämtade Almqvist och basisten Magne Thormodsæter på flygplatsen i Johannesburg och de for i princip direkt till studion. Plattan sägs ha betytt en hel del för yngre sydafrikanska musiker, och Almqvist fortsatte att spela med Makhathini i olika sammanhang.

Karl-Martin Almqvist Ababhemu Quartet gjorde sedan sitt första framträdande 2022, på Ystad Sweden Jazz Festival, efter att musikerna tidigare samarbetat i olika sättningar sedan 2014. Och här är nu The travelers, med kvartetten från inspelningen av Makhathinis dubbelalbum, med förutom nämnda Ayanda Sikade på trummor. Den här plattan är inspelad i augusti 2022, i Sunnanå Studios.

Karl-Martin Almqvist, KMA, har skrivit all musik utom Reconcilliation av Magne Thormodsæter och uKubuyisana av Makhathini.

Det är post-bop, om man får använda en så svajig term, med skönt inslag av spiritual, varmt och med ett underbart samspel inte minst mellan Makhathini och KMA. En god vän hör en andligt kryddad version av John Coltranes och McCoy Tyners musik. Det är en välfunnen referens tycker jag, även om KMA och Makhathini förstås båda går sina egna vägar, är storheter i egen rätt.

Almqvist hör till de ledande europeiska blåsarna, med en igenkännbar ton och stark melodi-intelligens. Skolad i New York och med betydande erfarenheter från metropolens musikliv så hanterar han förstås sin lur med viss pondus.

Nduduzu Makhathini är vid det här laget en världsspelare och ger ut sina plattor på Blue Note. The travelers är hursomhelst ett mycket fruktbart möte mellan de två nordiska jazzmännen och deras sydafrikanska bröder.


Fler recensioner

Annonser