Redaktionsbloggen

Santrofis sångare Robert Koomson. Bild: Hélène Lundgren

Santrofi från Ghana flög högt

22 apr 2023

Santrofi 
Fasching, Stockholm 21 april

Santrofi, ett åttamannaband från Accra i Ghana, döpta efter en mytologisk fyrvingad fågel, kom på besök denna milda vårkväll. För mig framstår denna svängiga fågel snarare som åttavingad, då alla i flocken flyger samstämt åt samma håll. I sina bästa stunder flyger vi riktigt högt i highlife-rymden som ibland kryddas med afrobeat och framför allt funk.

Svårt att framhålla någon speciell då alla är mycket kompetenta och samspelta. Men bandledaren Emanuel Ofori på bas utmärker sig med mycket distinkt och sofistikerat spel. Och även trummisen Prince Larbi och leadsångaren Robert Koomson imponerar lite extra. Även så leadgitarristen Dominic Quarchie som lägger snygga figurer och några korta snygga solon. Blåssektionen är tajt och alla i bandet sjunger, mycket call and response, ibland i snygga stämmor. Emellanåt känns det som en resa tillbaka i tiden – det är sällan man får höra highlife i dagens musiklandskap.

Vi får höra många låtar från debutplattan Alewa och även några från den kommande, några covers av för mig okända artister letar sig även in i repertoaren. Ibland kan det nästan dra åt soulfunk, men det är highlife som får det att svänga som mest tycker jag.

Publiken i det utsålda Fasching är verkligen med på flygturen och dansar så golvet gungar och vill inte släppa iväg bandet när slutet närmar sig.

Musik kan verkligen vara en skatt, vilken tur att den får flyga fritt i denna allt mer komplicerade värld!

text: Magnus Kjellberg
bild: Hélène Lundgren


Fler recensioner

Annonser