! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Quebec-kvartett i hisnande tempo

10 aug 2014

Le Vent Du Nord

Estradscenen, lördag, Stockholm Folk Festival

Från Quebec i Kanada kommer denna synnerligen rutinerade kvartett som har gjort tusentals konserter världen över under ett drygt decennium. Denna enorma scenvana blir genast tydlig i deras skämtsamma låtpresentationer, men framför allt förstås i musiken.

Bandet spelar reels och andra instrumentala låtar i hisnande tempo och sånger med vokala omkväden, kompade av de pådrivande fotstampsrytmer som är typiska för folkmusik från Quebec och som gruppens violinist smattrar fram, ofta samtidigt som han sjunger stämmor och spelar rasande snabba melodier.

De övriga medlemmarna växlar mellan vevlira och piano, elbas och durspel respektive mandola och gitarr, och spelskickligheten är genomgående lysande. Gruppen behöver inga stora medel för att bjuda på en rejäl show, de intensiva låtarna räcker gott och väl, och dessa avlöses ibland av fyrstämmiga a cappella-sånger för att lugna ned det hela lite.

Dessa långväga gäster är en av festivalens bästa bokningar. Le Vent Du Nord har turnerat i Sverige flera gånger tidigare och att de är populära här är alldeles uppenbart. Den månghövdade publiken stortrivs framför festivalens näst största scen under den knappt timslånga konserten, och inte ens när scenljuset släckts och mikrofonerna börjat kopplas ur tystnar jublet.

Rasmus Klockljung

-->

Annonser