! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Patty Griffin kommer till Sverige

18 apr 2016

Tungt americana-besök i juni: Patty Griffin kommer till Sverige. Bland annat till … Liseberg!

Sångerskan och låtskrivaren Patty Griffin är ett omhuldat namn hemma i USA, men kanske mindre bekant för den svenska publiken. Åtminstone den breda publiken som känner till exempelvis Emmylou Harris eller Doug Seegers. Trots att hon har beröringspunkter med bägge.

Faktum är att hennes kompositioner spelats in av tungviktare som Dixie Chicks, Joan Baez, Linda Ronstadt, Bette Midler, Miranda Lambert, numera bortgångna soullegendaren Solomon Burke, och just Emmylou Harris.

Griffin har dessutom turnerat med samma Harris. The Sweet Harmony Traveling Revue var en tre veckor lång USA-turné med Griffin, Harris, Buddy Miller (japp, han är med på Doug Seegers plattor), Gillian Welch och dennas samarbetspartner David Rawlings. Och SOM undertecknad önskar att jag varit i publiken då, i augusti 2004!

Nu är det ju inte så illa att svenskarna får chansen att se Patty Griffin i eget majestät. Hon har inte varit här på egen turné sedan 2005 så det är verkligen på sin plats.

Patty Griffin har gjort sig känd för starka texter med väl utmejslade karaktärer. Jämförelser har gjorts med självaste John Steinbeck. Och i en intervju med Liras Pierre Eriksson (publicerad i Lira #5 2015) berättade Griffin om sin relation till musikens väsen:

– Om det är något jag skulle kunna kalla min kyrka så är det musiken. Jag kan alltid tränga in i den och hitta något övernaturligt i den. Samtidigt är det väldigt svårt att definiera vad musik är. Alla bara accepterar att den finns där. Musik är ett mysterium, ett sätt att knyta ihop och utveckla känslor.

Patty Griffin har prisats flera gånger under karriären. 2007 röstades hon fram till Best Artist på Americana Music Associations gala i Nashville. 2010 fick Griffin en Grammy för det gospelpräglade albumet Downtown church.

Största listframgången kom 2007 då Kelly Clarkson sjöng Griffins låt Up to the mountain i tv-programmet American idol, med Jeff Beck på gitarr. Den liveinspelade singeln gjorde sin entré på plats 56 på Billboards Hot 100-lista, men klättrade inte högre. Låten är inspirerad av det berömda tal Martin Luther King Jr höll dagen innan han sköts till döds. Även Susan Boyle har gjort sin tolkning av låten.

Griffin är knappast främmande för turnélivet. Hon har bland annat kuskat runt i Robert Plants och Buddy Millers americanaprojekt The Band of Joy. Tidigare i år reste hon runt med Anais Mitchell och Sarah Watkins under rubriken ”Use your voice 2016”, i syfte att få kvinnor att använda sin rösträtt i USA. Hela 39 städer på sju veckor – och ett tydligt bevis på det sociala engagemang som även lyser igenom i Patty Griffins texter.

I fredags släpptes Patty Griffins album 1000 kisses från 2002 i en uppfräschat remastrad version på vinyl. Senaste helt nya studioskivan, Servant of love, kom i fjol. Ulf Johanson skrev lyriskt om skivan i Lira: ”Griffin sjunger om samhällsfrågor – polisskjutningar och giriga företag – och om kärlek, förlust, uppbrott. Det är en strålande skiva, vackert producerad av multiinstrumentalisten Craig Ross, med massor av fint strängaspel, gitarrer, mandolin, ett dragspel, en trumpet; rotmusik, americana, i utsökta kompositioner och arrangemang.”

Griffin har också spelat flera låtar av Bruce Springsteen, både live och på skiva. Chansen finns alltså att få höra ”Bossens” Stolen car eller Racing in the streets på Liseberg, blott fyra kvällar innan Springsteen intar Ullevi.

Timo Kangas

Patty Griffin live:
15/6 Bergen, 
17/6 Bryggarsalen, Stockholm, 
18/6 Katalin, Uppsala
, 20/6 Folk å Rock, Malmö, 
21/6 Liseberg, Göteborg, 
22/6 Borggården, Halmstad.

Annonser