Redaktionsbloggen

Spelmän på sjön vid Orbadens strand. Bild: orbadenstamman.se

Orbadenstämman lyfter fram lokala kulturskatter

11 jul 2022

Den 3-4 augusti är det dags för Orbadenstämman, en återupplivad stämma i södra Hälsingland, med världsarvsgården Gästgivars som utgångspunkt. Där väntas kurser samt ett högst ambitiöst konsertprogram med artister som Northern Resonance, Eiwor Kjellberg Band och Draupner. Finalkonserten hålls med Orbadens strand som läktare och ett sextiotal spelmän i kyrkbåtar ute på sjön.

Britta Hans-Ers är projektledare för Orbadenstämman och förklarar hur det kommer sig att den beskrivs som både ny och återupplivad.

– Det beror lite på hur man ser det! För ungefär femton tjugo år sen fanns Orbadenstämman. Den anordnades i tre år men har inte ägt rum sedan dess. Men i projektgruppen som har satts samman för stämman nu finns det flera som var med när det begav sig då. Det känns väldigt kul att ha dem med som trygghet, som vet vad stämman var då. Men det är något helt nytt det vi gör nu!

Varför en stämma just i Orbaden?
– Det som gör det självklart att vi ville göra en spelmansstämma är att det finns ett gediget artisturval från trakterna. Väldigt många väldigt fina spelmän kommer från krokarna. Så vi vill ta tillvara på den kulturskatt som finns i närområdet och erbjuda ett högkvalitativt program för människor på landsbygden. Alla artister på årets stämma har lokal anknytning, som Northern Resonance, Draupner och Anna Ekborg.

Berätta om hantverks- och låtkurserna som äger rum på stämmans första dag!
– Vi kommer att ha en slöjdkurs och en gräskronekurs. Sen blir det låtkurs med fiolspelmannen Ulf Störling som lär ut låtar från trakten, hälsingelåtar med fokus på byarna runt Orbaden.

Läs mer om Orbadenstämman här.

Sunniva Brynnel

PS. Läs om andra festivaler och stämmor i Liras stora guide!

Annonser