Redaktionsbloggen

Bild från Eldnatten som inviger Urkult, som i år hålls 4-6 augusti. Bild: Gurra Tell

Äntligen festival!

25 maj 2022

Lika omtumlande som det var när pandemin lade sin tunga våta tysta filt över livemusiken, lika pirrigt förväntansfullt känns det nu när vi äntligen kan bjuda in till en riktig festivalsommar.

”Som att vara del av ett stort kosläpp”, säger Koloniens Arvid Rask i en intervju i Liras sommarnummer. Och nog känns det lite så – även om orosmolnen förstås inte skingrats alldeles.

Folkhälsomyndigheten påminner om att faran inte är över – det finns scenarier där restriktionerna måste återinföras, och även om den stora majoriteten nog skakat av sig den mesta oron så gäller det inte alla – många har goda skäl att vara fortsatt försiktiga.

Arrangörer runt om i landet vittnar också om att biljettförsäljningen överlag inte riktigt återhämtat sig till nivån före pandemin.

Desto större skäl för oss som kan och vill att verkligen komma loss i sommar och besöka den där festivalen eller stämman du alltid tänkt åka till. Att köpa biljett när den lokala arrangören chansat och bokat något spännande. Det är så och bara så vi håller live-Sverige levande!

Patrik Lindgren, chefredaktör Lira

(PS: Vill du hänga med i musikflödet året om? Prenumerera på Lira!)


LIRA FESTIVAL 2022

SVERIGE

Trad i Malung
20-21 maj
Premiär för ny folkmusik- och dansfestival på Malungs folkhögskola med fokus på dans och dansspel, men också traditionella konserter med inbjudna spelmän som Pelle Björnlert, Stina Brandin och Mia Marine.
regiondalarna.se/malungsfolkhogskola

Lekstugestämman
25-29 maj

Småskalig stämma som bjuder in till inte bara besök utan även eget deltagande. En salig mix av programpunkter, från majsångsstuga och slöjdverkstad till folkbal med maskerad och alldeles äkta betande kulturkossor. Allt på och kring gården Toftabo i Väggarp mellan Lund och Eslöv.
toftabo.wordpress.com

Stockholm Nu
27 maj
Ny, ambitiös endagsjazzfestival på Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm. Huvudnumret är en konsert med basisten Ron Carter som spelar med ett handplockat storband med idel svenska stjärnor som Jonas Kullhammar, Ann-Sofi Söderqvist, Fredrik Ljungkvist, Per Texas Johansson och Goran Kajfeš. Spelar på festivalen gör också Goran Kajfeš Tropiques och Sthlm Svaga.
liljevalchs.se

Huddinge Jazz & Blues
27-28 maj

I Sjödalsparken i centrala Huddinge hålls denna tvådagarsfest med brett utbud, inte bara jazz och utan även latin. I år med namn som danskan Cæcilie Norby, Simone Moreno & Os Lourinhos, Lisa Lystam Family Band och så Lars Gullin-hyllning med Fredrik Lindborg Trio.
huddinge.se/jazz

Hammarkullekarnevalen
27-29 maj
Kulturfest tillika Sveriges största och äldsta karneval i göteborgska Hammarkullen.
karneval.se

Stockholm Early Music Festival
1-6 juni
Festivalen för tidig och tidlös musik med spännande gränsöverskridande program, på flera platser i Gamla stan i Stockholm.
semf.se

Göteborg Balkan Festival
3 juni

Tionde gången för denna endagsfest, i år på Sockerbruket Arena och med kvinnliga romska artister som tema. På scen bosnisk-svenska Dzeny, Greek Romantic Orchestra, DJ Spery och Bosnia Express. Fritt inträde.
gbgbalkanfestival.webs.com

Bridget Marsden tar emot Jernbergsmedaljen på 10-årsjubilerande Årsundaruschen. Bild: Eva Karlsson

Årsundaruschen
3-5 juni

Tioårsjubileum för denna spelmansstämma på Årsunda Strandbad vid Storsjön just söder om Sandviken. Den hålls alltid på Pingsthelgen med för- och efterstämma med all- och buskspel på fredagen och söndagen. På lördagen vankas spel från scen, dans till spellista och utdelning av Jernbergsmedaljen som i år går till Bridget Marsden.
arsundaruschen.com

Rimbostämman
4 juni

”Sommaren börjar i Rimbo” heter det ju lite lagom kaxigt och årets första lördag i juni bjuder på tre riktigt fina bokningar, eller vad sägs om Triller, Ljus & Lykta och Hazelius Hedin?
rimbostamman.se

Spelmansstämma på Disagården
4 juni

Spelmansstämma på friluftsmuseet i Gamla Uppsala med spel både i buskar och från scen.
upplandsmuseet.se

5 Folk Festival
6 juni, 22 juni, 9 augusti

Musikaliska helkvällar med Sveriges fem minoritetskulturer, i Kungsträdgården i Stockholm.
facebook.com/5folkfestival

Ransätersstämman
9-12 juni

Klassisk värmländsk spelmansstämma hålls – till slut – för femtionde gången och samlar gräddan av svensk folkmusik både på och framför scenerna: i år Väsen, Groupa, Ranarim, Mats Edén & Leif Stinnerbom, Systerpolskan …
ransatersstamman.se

Clandestino Festival
9–12 juni
Den tjugonde upplagan av Clandestino är tillbaka i juni efter fjolårets augustiflytt. I år firas 20-årsjubileumet på Göteborgsscener som Pustervik, Skeppet, Stadsteatern och Nefertiti med bland annat återseenden som Oumou Sangaré och Hailu Mergia men förstås främst en massa, nya spännande och gärna banbrytande akter. Håll även utkik efter fler spelningar under Clandestinoflagg året runt och även på Fasching i Stockholm. Och så är den populära juli-utflykten till Bohuslän tillbaka!
clandestinofestival.org

Home Swap Festival
10-11 juni

Etiopiska festligheter på Oceanen i Göteborg, där huvudnumret är att den klassiska klubben och bandet Fendika från Addis Abeba flyttar in under två dagar. Konserter och workshops men också filmvisning och mat och final på lördagskvällen med Daniel Lemmas klubbkoncept Addis-Dakar.
oceanen.com

Courtney Marie Andrews kommer till Sthlm Americana. Bild: Laura E Pertain

STHLM Americana
10-11 juni

Efter två års uppehåll återkommer för fjärde gången denna ambitiösa nykomling bland sommarfestivaler, i år på Münchenbryggeriet efter att tidigare ha hållits på Södra Teatern och Mosebacke. Idel tunga genrenamn som Courtney Marie Andrews, Aoife O’Donovan, Felice Brothers, Ian Noe, Emily Scott Robinson, David Ritschard m fl.
sthlmamericana.se

O/Modernt
10–16 juni
Spännande gränsöverskridare inom scenkonstuttryck med artister som Johannes Geworkian Hellman på vevlira, Miklós Lukács på cimbalom bland flera klassiska musiker. På Ulriksdals slottsteater i Stockholm.
omodernt.com

Boogaloo Festival
11 juni
Lokalfavoriten Klubb Boogaloo i Norrköping ställer till med gratis minifestival på restaurang Knäppingen.
boogaloo.nu

Festspelen i Piteå
11–16 juni
40 år i år för denna kvalitetsfest i norr. Brett program med mycket jazzigt och rootsigt och namn som Amanda Ginsburg, Naoko Sakata, Ale Möller och Cookies & Beans.
festspelen.se

Jazzagenturen & Friends
12 juni
Tredje upplagan av detta jazzmaraton på Södra Teatern i Stockholm. Carl Bagge, Sarah Riedel, Ellas Kapell och Bo Sundström avlöser varandra på de två scenerna.
facebook.com/jazzagenturen

Halland Opera & Vocal Festival
16-19 juni

Sommaren 2022 återkommer Halland Opera & Vocal Festival i Halmstad och Laholm. Festivalen fortsätter att presentera sångkonst i olika former och sätta den mänskliga rösten i nya sammanhang. Årets tema är ”Handling och dröm” (”Action and dreams”) och programmet bjuder på allt från historiska gestalter till suggestiv mystik.
hallandopera.se

Sagobygdens Musik & Berättarfestival
16-19 juni

Gränslös visa och folksång möter sagor och berättelser på denna klassiska mötesplats i ämnet.
sagobygdensfestival.se

Trion Hialøsa spelar i skånska Degeberga helgen före midsommar.

Degeberga spelmansstämma
17-19 juni
Stämma i hembygdsparken med allspel, näckspel, visstugor och dans. Ralsgård & Tullberg, Hialøsa med flera på scen.
degebergastamman.se

Folkärna folkfest
18 juni
Heldag med konserter, dans och buskspel på Folkärna Gammelgård utanför Avesta. I år med toppartister som Rostam Mirlashari och Lena Jonsson Trio.
folkarnafolkfest.com

Gille- & Nyckelharp­stämman
18-19 juni

Allspel, spelmanståg, dans, kurser, visstuga i Österbybruk gästas av bland andra Ceylon Wallin och Olov Johansson från Väsen.
gilleochnyckelharpstamman.se

Saxå kammarmusik
26–28 juni

Festivalen på Saxå herrgård bjuder konsertaftnar, jazz, kör och mycket annat.
saxa.se

Båstad kammarmusik
27 juni–2 juli

30:e upplagan av denna högprofilerade festival där ett av årets teman är mötet mellan olika konst- och folkmusikaliska traditioner. Lena Willemark håller midsommarvaka under bar himmel tillsammans med Blåsarsymfonikerna.
bastadkammarmusik.se

Mästerviolinisten Eldbjørg Hemsing kommer till Music in the Garden i Uppsala. Bild: Nikolaj Lund

Music in The Garden
29 juni-1 juli

Ny utomhusfestival i Botaniska trädgården i Uppsala, kammarmusikalisk inriktning men gärna med öronen öppna mot andra musiksfärer. Anne Sofie von Otter sjunger sånger av den amerikanska tonsättaren Caroline Shaw med Lithuanian Chamber Orchestra, sångerskan Victoria Birchne framför argentinsk populärmusik, norskan Eldbjørg Hemsing visar varför hon anses vara en av världens ledande unga violinister, och så möts Jan Lundgren och Georg Riedel i en Jan Johansson-hyllning.
musicinthegarden.se

Bangen Jazz & Blues
29 juni-3 juli
Klassisk festival i Sandviken, i år med namn som Filip Jers, Richard Bona, Sofi Hellborg, Kristin Amparo, Eric Bibb …
bangen.se

Kalott Jazz & Blues
1-2 juli
Tjugotalet konserter spridda över gränsgeografin i Haparanda-Tornio. Jazz och blues vid oväntade platser: på en brygga, i en järnvägsstation eller vid en lekplats.
kalottjazzblues.net

Saltofolk
1-2 juli

Genuin, liten och generös festival på Saltoluokta fjällstation, som sedan starten 1978 lockat till sig etablerade musiker och morgondagens stjärnor. Som ett vardagsrum i fjällbjörkskogen, med midnattssolen som strålkastare och fjällen som backdrop.
saltoluokta.se

Tobaksspinnarstämman
1-5 juli

Västerdalsmusik på Nås. Kurser, konserter, danskvällar (och nätter). Mats Edén, Anders Rosén, Zara Helje, Jonas Åkerlund, Perjos Lars, Joel Bremer och många fler. Visstuga, spelmanspub, spelmanslag. Och kolbullar.
tobaksspinnarstamman.se

Göteborg Blues Festival
1-2 juli

Göteborgs bluesförening fixar festen på Villa Belparc i Slottskogen, med akter som Roffe Wikström, Erja Lyytinen och Eric Gales.
gbgblues.se

Torsåker Bluegrass
1–2 juli

Svängfest på Tors Loge. Svenska och internationella band på två scener.
torsakerbluegrassfestival.se

Delsbostämman
1–3 juli
Anrik spelmansstämma sedan 1952 som lockar mängder av spelmän och publik. Anna Ekborg, Elin Jonsson m fl.
delsbostamman.nu

Christina von Bülow tar emot Gullinstipendiet den 10 juli. Bild: Malin Annie Jansson

Gullinsommar
1–19 juli
Spridda sommarjazzdagar på Gullinmuseet i Sanda på Gotland. Årets Gullin-stipendiat är danska altsaxofonisten Christina von Bülow, som ger konsert den 10 juli i Sanda Kyrka.
gullinmuseet.se

Stämmoveckan
1–10 juli

Samlingsportal för en rad stämmor från Tobaksspinnarstämman i väst till Delsbostämman i öst.
stammoveckan.se

Musik vid Dellen
1-17 juli
Samlingsnamn och samlad info för en lång rad evenemang i natursköna Dellenbygden i Hälsingland.
hudiksvall.se/musikviddellen

Stavnäs visfestival
2 juli

Visfestival vid Billingens strand, med allt från Jack Vreeswijk och Pernilla Andersson till Filip Jers och Emil Ernebro.
stavnasvisfestival.se

Ovikenveckan
2-10 juli
Musik- och kulturfestivalbiennal bjuder på konserter, konst, dans med mera.
ovikenveckan.se

Lyckå kammarmusikfestival
3–10 juli
Högklassigt festspel med internationell kammarmusik, i Blekinge.
lyckafestival.com

Musik i Äppelriket
5–9 juli
Kammarmusik och naturupplevelser i Kivik, gästas av bl a Jan Lundgren och Klara Andersson. Syskonen Lelo och Manuela Nika spelar för de yngre.
musikiappelriket.se

Bingsjöstämman
6 juli
Det blev något av en kamp att hålla folk borta från Bingsjö förra året, när den fysiska stämman ställdes in. Men nu är det fritt fram igen att vallfärda till denna mysiga, myllriga och intima stämmoklassiker.
bingsjostamman.se

Bälgspel vid landsvägskanten
6-10 juli
Världens sannolikt största dragspelsfestival äger rum på Ransäters hembygdsgård.
balgspelvidlandsvagskanten.se

Åmåls Bluesfest
6-10 juli

Fyra dagars bluesfest med nordiska gräddan plus handplockade internationella namn.
bluesfest.net

Musik under stjärnorna
6 juli–3 augusti

Jazz, blues och annat på klassiska musikkvällar i Brantevik fem onsdagar i rad.
jazzbrantevik.se

Into The Woods
7, 18, 26 juli

Tre endagarsfestivaler på samma plats i östra Hallands skogar, strax norr om Unnaryd, och med tre olika inriktningar. Den första kallas ”Americana Gathering” och har Daniel Norgren som dragplåster, den andra ”Chill Gathering” med Frida Hyvönen och Sofie Livebrant, och den sista ”Dance Gathering” stoltserar med tuaregmusikern Bombino samt Kolonien. Sounds groovy!
intothewoods.se

Rygg mig i skägget! Hoven Droven kommer till Bodastämman den 8 juli. Bild: Marléne Nilsén

Bodastämman
8 juli

Intensivt med arrangemang en hel långvecka 1-11 juli i Boda kyrka, loge och gammelgård, med kulmen på stämmofredagen med Hoven Droven och Hanna Enlöf & Anna Ihlis på scen.
bodabygden.se

Nääsville Bluegrass
8-9 juli

Bluegrass vid Sjövikens festplats vid Ätran, med fokus på den svenska scenen.
naasville.se

Fasching in Bloom
8 juli-13 augusti
I många år hölls Stockholm Jazz Festival utomhus på Skeppsholmen och i år blir det ett slags återkomst när Fasching lanserar sitt nya sommarkoncept med en tretton datum lång konsertserie. Internationella storheter som Cécile McLorin Salvant och John Scofield varvas med svenska stoltheter som Joel Lyssarides och Amanda Ginsburg. Doftar som sommarens höjdpunkt i huvudstan.
fasching.se

Hälsingehambon
9 juli
Anrik hambofest och tävling på tre orter under en och samma dag: Hårga – Arbrå – Järvsö.
halsingehambon.com

Hällesåkersstämman
9 juli
Spelträff på Börjesgården i Lindome.
hallesakersspelmanslag.se

Julitafestivalen
9 juli–6 augusti
Kammarmusiklördagar på Julitamuseet i Katrineholm.
julitafestivalen.nu

Norrbostämman
10 juli

Folkmusik och sång mellan Dellensjöarna i Hälsingland, med Emma Härdelin, Eiwor Kjellberg, Thomas von Wachenfeldt och Tomas Söderlund.
www.hembygd.se/norrbo

Mats Gustafsson är årets ”inbjudne inspiratör” på nya festivalen Kontinent Dalsland. Bild: Michele Giotto

Kontinent Dalsland
13-17 juli

Ny festival på temat ”internationalromantik” som vill röja väg till framtidens kreativa musikvärld. Nutida konstmusik i vid bemärkelse och över genregränserna, där Christer Bothén och Mats Gustafsson är lika självklara som Rosali Grankull och Ellen Arkbro.
levandemusik.org/kontinent-dalsland

Öland Roots
14-16 juli

Flaggskeppet för roots och reggae bjussar på namn som Clinton Fearon, Queen Omega, Aurelia Dey och Kalle Bah.
olandroots.com

Visfestivalen i Västervik
14-16 juli
Visfest i slottsruin med stora svenska akter: Melissa Horn, Weeping Willows, Tomas Andersson Wij, Sarah Klang …
visfestivalenvastervik.se

Malungsfors visfestival
15–16 juli

Visor i Forsgläntan med fina dala-artister som Stiko Per och Anna Ihlis.
malungsforsvisfestival.se

Världsarvsjazzen
15-17 juli
Jazz och folkmusik i Jan Johanssons anda på världsarvsgården Erik-Anders i Asta, Söderala. Årets Jan Johansson-stipendiat Lina Nyberg spelar förstås med band, jämte akter som Dirty Loops, Hoven Droven och Isabella Lundgren.
varldsarvsjazzen.se

Bjuråkersstämman
17 juli
Spelmanståg, buskspel och dans på loge.
hembygd.se/bjuraker

Sing A Song Fighter Festival
21-23 juli

På Garaget i Hammenhög mitt på Österlen väntar tre intima dagar med ypperlig musik långt bortom gängse genretänk men garanterat karaktärsstark och spännande. Jens Lekman, Nils Berg Cinemascope, Brigaden och Skator bidrar till den brokiga mixen.
garageprojektet.org

Mannaminne Art and Music Festival
21–22 juli
Festligheter i kulturbyn Mannaminne på Höga Kusten i dagarna två utlovas med musik, konst och workshops.
mannaminne.se

Burträsksvängen
21-24 juli
Familjär musikfestival med anrik spelmansstämma.
burtrasksvangen.nu

Folkrot
22-23 juli
Familjärt i flera betydelser på Spelmansgården på vackra Bjärehalvön, med celebra artister som Dreamers’ Circus, Tailcoat, Ale Möller med familj, Midgren/Skrobe/Quartey, Esbjörn Hazelius … och så förstås VM i träskofiol.
folkrot.se

Utmarksmusiken
23 juli

”Mikrofestival” på Ransbysätern i Norra Värmland som hålls för 25 året och bjuder på osedvanligt ambitiöst och eklektiskt program, från vallmusik till frijazz, japansk pop till bygdens fiolspelmän. Möten mellan folkmusik och annan musik är en röd tråd, mellan musik knuten till platsen och musik som är ny i denna miljö. Joel Bremer, Mats Gustafsson, Marit Kapla och japanska Tenniscoats (och många fler) på en och samma lilla plats!
utmark.se

Stödestämman
23 juli
Spelmansstämma på Huberget i Stöde.
medelpadsfolkmusikforbund.se

Gotland Chamber Music
24–29 juli

Anrik kammarmusikvecka gästas av Fredrik Lindborg, Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson i jazzig crossoverkonsert. Allt under konstnärlig
ledning av Staffan Scheja.
gotlandchamber.se

Korröfestivalen
26-30 juli
Efter fjolårets ambulerande variant får vi äntligen återvända till klassiska Korrö på riktigt, med lockbeten som Folk & Rackare, Unni Boksasp och Hazelius Hedin och ett som alltid ambitiöst festivalprogram för barn.
korrofestivalen.se

Durspelsstämman
29-31 juli
Durspelsstämma på Folkets hus i småländska Ankarsrum.
durspelssmederna.se

Visfestival Holmön
29-31 juli
Välrenommerad och välbesökt visfest på Holmön nära Umeå, sedan 1994. I år med artister som Maxida Märak, Lisa Miskovsky och Mats Ronander.
visfestivalen.nu

Legendariska Selda Bağcan kommer till Clandestino i Bottna. Bild:Juri Hiensch.

Clandestino Bottnafjorden
29-31 juli
Efter några års uppehåll är Clandestinofestivalens mitt i sommaren-utflykt till bohuslänska Bottna tillbaka, för totalt tionde gången. Spännande och ytterst välrenommerade akter som Etran de l’Aïr från Niger, Ayom från Brasilien och turkiska stjärnan Selda Bağcan.
clandestinofestival.org

L’Jazz
25-30 juli
Sommarjazz på Gustafsberg i Uddevalla med ypperliga bokningar: Isabella Lundgren, Lars Jansson, Arild Andersen …
ljazz.se

Sörsylta Jazz & Folk
29-31 juli
Småskalig jazz- och folkmusikfestival i ”Västmanlands okrönta musikmetropol” strax utanför Köping i Västmanland. Fin, brokig mix av artister som Helen Salim, Erik Steen Flamenco Fusion och Björn Meyer & Fredrik Gille.
facebook.com

Katrineholm Jazz & Bluesfestival
30 juli
Jazz och blues med fri entré vid Stora Djulö herrgård. Fint program med bl a Anna Gréta med trio, Petter Bergander med trio och en hyllning till bortgångne lokalhjälten Nisse Sandström.
facebook.com/katrineholmjazzobluesfestival

Musik i Kullabygden
30 juli-6 augusti
Klassiskt, jazz och mycket annat på anrik festival med flera spelplatser – firar försenat 75-årsjubileum!
musikikullabygd.se

Dan Andersson-veckan
30 juli–6 augusti

Kulturdagar i poetens anda och fotspår i Ludvikabygden.
dananderssonveckan.com

Orbadenstämman
3-4 augusti

Återupplivad stämma i södra Hälsingland, med världsarvsgården Gästgivars som utgångspunkt. Kurser samt högst ambitiöst konsertprogram med artister som Northern Resonance och Draupner. Finalkonserten hålls med Orbadens strand som läktare och ett sextiotal spelmän i kyrkbåtar.
orbadenstamman.se

Pianisten Nduduzo Makhathini spelar på Ystad Jazz. Bild: Hugh Mdlalose

Ystad Sweden Jazz Festival
3-6 aug

Ystad kommuns kulturpristagare 2021 körde på tappert även förra året i trots mot pandemin men kan i år återigen bjuda in både publik och internationella artister som vanligt. Årets kvartett dagar ser ut att bli bland de starkaste i festivalens nu 13-åriga historia, med akter som Yellowjackets, Stacey Kent, Cyrille Aimée, Bokanté och den omsusade sydafrikanske pianisten Nduduzo Makhathini. Och förstås stora delar av den svenska jazzeliten.
ystadjazz.se

Urkult
4-6 augusti

Klassisk, brokig folkfest i folk- och världsmusikens tecken vid Nämforsen. Intim stämning och alltid starkt, spännande och brett artistuppbåd på scen. I år Ebo Krdum, Frida Hyvönen, Tamikrest, Ranarim m fl.
urkult.se

Kammarmusikfestivalen i Sandviken
4–6 augusti
Kvalitativ kammarmusik under konstnärlig ledning av Tobias Carron och Mats Widlund.
kammarmusik.org

Folkmusikfesten i Stjärnsund
5–6 augusti

Fullspäckade dagar med konserter, kurser och stämma i fantastisk bruksmiljö.
folkmusikfestenistjarnsund.se

Fanfare Ciocărlia brassar loss på både Urkult och Hyttdreva. Bild: Asphalt Tango Records

Hyttdreva
5-7 augusti
Egenartad musik- och kulturfest i unik hyttmiljö vid nedlagt järnbruk i Bergslagen, med ett spännande artistprogram av världsklass: Fanfare Ciocărlia, Tuuletar, Groupa, Asmâa Hamzaoui, Ross Daly …
hyttdreva.se

Uddevalla Folkmusikfestival
6 augusti
Festival med spelmans-lag, dans, kurser och konserter m m.
uddevallafolk.se

Skatelöv spelmansstämma
7 augusti

Årlig liten stämma strax söder om Växjö.
fiol.nu

Fifth Edition Festival for Other Music
10-14 augusti

På Fylkingen i Stockholm hålls denna över fem dagar utsträckta festival. Tre konserter per kväll där namn som Sofia Jernberg, Josefin Runsteen och Joel Grip pekar mot det område av samtida öppensinnad konstmusik som festivalen bejakar.
fifth.edition-festival.com

Way Out West
11-13 augusti
Tungviktaren i göteborgska Slottsskogen laddar med förutom kreddiga jättar som Nick Cave även med brittjazziga Sons of Kemet och rootsiga Anaïs Mitchell.
wayoutwest.se

Hällevik Tradjazz
11-14 augusti
New Orleans på Listerlandet.
jazzen.nu

Valle Baroque
11–14 augusti
Barockensemblen Göteborg Baroque bjuder till musikfest med navet vid Varnhems klosterkyrka. 10-årsjubileum.
goteborgbaroque.se

Kalvfestivalen
11–14 augusti
Välrenommerad festival och utvecklingsverkstad för nutida konstmusik i Svenljunga. I år på temat framtidsutopier. Lokalt blandas med globalt, urtida med nyskrivet.
kalvfestival.se

Sjungarefolk
12-13 augusti
Konserter, dans och buskspel på Sjungaregården i Granö. Artister som Symbio, JP Nyströms, Ulrika Bodén & Daniel Ek …
sjungaregarden.se

Trio Törn släpper sitt andra album i sommar och spelar på bl a Ornungastämman. Bild: triotorn.se

Ornungastämman
12-14 augusti

Efter fjolårets ambitiösa coronavariant kan Ornunga fira sitt 10-årsjubileum fullt ut med buskspel, dans, campingliv och kurser och förstås artister som Trio Törn, danska Jensen & Bugge, resandesångaren Elias Akselsen och så garanterat fullt ös med partygänget Folk All-in Band.
ornungastamman.se

Orestämman
12-14 augusti

Liten stämmopärla i Furudals Bruk utanför Rättvik lyfter spelmanstraditionen från Ore.
facebook.com/orestamman

Akustiskt i Tobo
13 augusti
Eric Sahlström-institutets heldagsfest är tillbaka efter pandemin, med Olov Johansson som konstnärlig ledare. På scen musiker som Hazelius Hedin, Sonia Sahlström och Håkan Larsson.
esitobo.org

Galgbergsfestivalen
13–14 augusti
Americana, visa och folkmusik på Hallandsgården i Halmstad. Toppnamn Louise Hoffsten och Lars Demian.
facebook.com/galgberget

Österlen Americana Festival
19-21 augusti

Parallell systerfestival till Rootsy Summer Fest, på Solhällan i Löderup.
folkarock.se/konserter/solhallans-konserter/

Fränder & Vänner Folkmusikfestival
19-20 augusti
Den tredje upplagan av svensk-estniska bandet Fränders egen festival hålls på två scener i Uppsala Stadsträdgård. Totalt nio akter med höjdpunkter som irländska storheterna Lúnasa, de två finska banden Kardemimmit och Zäpämmät, Fränder själva förstås och så Lira-aktuella Björn Gardner med band.
facebook.com/frandervannerfestival

Ödåkra Jazz Festival
19-20 augusti

Upplaga nummer två av denna färsking till jazzfestival i Ödåkra strax norr om Helsingborg. Vid den gamla spritfabriken – Spritan kallad – vankas det jazz från när och fjärran, från amerikanske Patrick Bartley Jr till Iris Bergcrantz.
odakrajazzfestival.com

Rootsy Summer Fest
19-21 augusti
Med pandemin bakom oss kan äntligen Rootsys nya flaggskepp segla vidare utan större hinder på farleden och bjuder in till en tredagars americanafest i Hwitans trädgård i Falkenberg. Svenskt och nordamerikanskt i sömlös mix med toppnamn som Eilen Jewell, Katie Pruitt, David Ritschard, Kassi Valazza och Vincent Neil Emerson.
rootsylivefalkenberg.se

Grenna Bluegrass Festival
20 augusti
Festival sedan 1978 på Grännaberget.
grennabluegrass.com

Visbyfestivalen
20 augusti

Akustisk, intim singer-songwriterfestival med svenska och internationella artister.
visbyfestival.se

Dans- och spelmansstämma i Kungsträdgården
21 augusti
Folkfest, dansgolv, allspel
m m i arr av Svenska Folkdansringen och mitt under Stockholms Kulturfestival.
dansochspelmansstamma.se

Kammarmusikfestivalen i Allhelgonakyrkan
25–28 augusti
Kammarmusik i centrala Stockholm. I år fokus på bl a en rad 150-årsjubilarer som Hugo Alfvén, Aleksandr Skrjabin, Paul Juon och Ralph Vaughan Williams, alla födda 1872.
kammarmusikens-vanner.se

Östersjöfestivalen
25 augusti–3 september
Musik i världsklass med Östersjöregionens bästa orkestrar, körer och solister till förmån för WWF, på Berwaldhallen i Stockholm. I år firas 20-årsjubileum med artister som isländske pianisten Víkingur Ólafsson och Gidon Kremer med Kremerata Baltica.
balticseafestival.com

Göteborgs Pianofestival
26-28 augusti
Workshops, föredrag, tävlingar och förstås konserter på Göteborgs Konserthus.
goteborgspianofestival.com

Vokalkvartetten Kongero kommer till Svalsjö Folk i augusti. Bild: Linda Rós Guðnadotter

Svalsjö Folk
26-27 augusti
På Örsebo Södergård mellan Kisa och Malexander i södra Östergötland vankas en liten festival med oväntat stora akter som Lena Jonsson Trio, Rydvall/Mjelva, Lisas, Nordic och Kongero.
helldorff.se/svalsj-folk

Mossagårdsfestivalen
26-28 augusti
Ekologisk musik- och upplevelsefestival för hela familjen.
mossagardsfestivalen.se

NoMeMus
26–29 augusti

Utläses nordisk festival för medeltida musik som med start i fjol har expanderat med ett slags förfestival på Gotland 8-11 augusti, under medeltidsveckan, innan det drar igång på allvar i Östergötland, i Linköping och Söderköping. Konserter men också kurser och föredrag. Missa inte den isländska kvinnliga kvartetten Umbra som gör medeltidsmusik med modern folkton.
nomemus.se

Helsingborgs pianofestival
26-29 augusti
Internationell pianofest med konserter och master classes på Dunkers i Helsingborg.
dunkerskulturhus.se/helsingborg-pianofestival

Impra Jazz Festival
27 augusti

Föreningen för jämställdhet inom improvisationsmusiken håller egen festival med musik och panelsamtal på Fasching i Stockholm. Genderinklusivt, multidisciplinärt och i samarbete med systerorganisationen Women In Jazz in the UK.
impra.se

Maxad Mini-Jazzfestival
27-28 augusti
Askersunds landskyrka öppnar sina portar för en späckad dag i jazzens tecken. Gitarristen Andreas Pettersson med kvartett presenterar ”Gullin, Gershwin och Gotland”, Isabella Lundgren och pianisten Filip Ekestubbe framträder under rubriken ”Fruktan & Bävan”, frijazzpop med Pombo, Jonas Knutsson & Mats Öberg och en hel del annat.
svenskakyrkan.se

Live At Heart
31 augusti – 3 september
Myllrande showcasefestival i Örebro med massor av konserter i alla genrer.
liveatheart.se

Göteborg Folk Festival
2–4 september

Denna ännu relativt unga festival (startad det oskuldsfulla året 2019) har mött en del utmaningar (ni vet, den där pandemin) men tycks ha kommit stärkt ur allt detta och lovar nu tre nya spännande, mångfaldiga höstdagar med både lokal och högst internationell folkmusik på flera scener i staden.
goteborgfolkfestival.com

Dunker hornstämma
3 september
Vallhornsstämma i sörmländska Dunker.
simonstalspets.se

Tiveden Americana
9-10 september
Andra året nu för denna ”Sveriges yngsta americanafestival”, tryggt rotad i Tiveden utanför Laxå men med hjärtat i New Orleans.
tivedenamericana.se

Enskede Jazz
9-11 september
Sedan några år bjuds välvalda jazzakter in till Gamla Enskede en helg i september. Tonvikt på ung svensk jazz av högsta kvalitet – i år väntar akter som Helen Salim, Agnes Persson och Kathrine Windfeld.
facebook.com/enskedejazz

Flock 21
16-17 september
Scenisk dansfestival på Magasinet och Dalarnas Museum i Falun, i år med bl a norska fenomenet Kartellen.
folkmusikenshus.se

Nordic Soundscapes
23-25 september
Årlig folkmusik- och körstämma i Edsåsdalen, Åre. Möten och kurser men också konserter på Köjagården, i år med Lena Jonsson Trio och Hoven Droven-bekanta duon Kjell-Erik Eriksson och Jens Comén.
nordicsoundscapes.se

Change Music Festival
24-25 september, 16 oktober
Filmad kammarmusik från förra årets strömmade variant varvas med workshops och livekonserter, på Kungsbackas respektive Varbergs teater.
changemusicfestival.se

Trio Rop kommer till Norrköping i höst med sitt nysläppta album. Bild: Linnéa Cramer

Norrköpings Folkmusikfestival
7–8 oktober
Något av höstens höjdpunkt i folkmusikvärlden. Späckad helg med konserter och VM för studentspelmanslag. På scen akter som Ahlberg Ek & Roswall, Spöket i köket, Trio Rop och avigt charmiga Två Otrevliga Flickor.
festival.folkmusik.nu

Stockholms visfestival
10 oktober
Sveriges yrkestrubadurer går till sjöss och ställer till med visfest på Viking Cinderella, mellan Stockholm och Mariehamn.
stockholmsvisfestival.se

Uppsala Gitarrfestival
13–15 oktober

Internationell gitarrfest på Uppsala Konsert & Kongress. I år med brasilianskt tema med artister som João Bosco, Luiz Mura (i João Gilbertos fotspår) och Marcel Powell (i pappa Baden Powells fotspår).
uppsalagitarrfestival.se

Malmö Folk Festival
13–16 oktober
Tidigare Folkfest Malmö steppar upp och blir en mer sammanhängande festival med samverkande lokala aktörer som Malmö Folk, Victoriateatern, Palladium och Mix Musik. På scenerna akter som Goran Bregović (med Malmö Symfoniorkester), Ale Möller, Sara Parkman, Ana Alcaide, Tummel och många fler.
malmofolkfestival.se

Stockholm Jazz Festival
14–23 oktober
Högkvalitativ jazz på små och stora scener runt om i huvudstaden. Totalt 21912 besökare 2021. Bara ur de första programsläppet i maj kan vi plocka dessa godbitar: Gretchen Parlato, Shai Maestro, Becca Stevens, Dayme Arocena, Hiatus Kaiyote och Immanuel Wilkins.Högkvalitativ jazz på små och stora scener runt om i huvudstaden. I år rymmer programmet hela 210 konserter på 56 olika scener. Förutom internationella godbitar som Gretchen Parlato, Shai Maestro, Becca Stevens, Dayme Arocena, Hiatus Kaiyote och Immanuel Wilkins blir går det förstås inte att missa specialupplagan av Mats Gustafssons storband Fire! Orchestra, med mäktiga 38 handplockade musiker på Kulturhuset Stadsteaterns scen.
stockholmjazz.se

Samspelshelgen
17–22 oktober
Spelmanshelg i Sundsvall med anor från 1963 och medalj i samspel, samt dans, allspel, kurser, workshops och konsert med JP Nyströms!
medelpadsfolkmusikforbund.se

Glenntown
19-23 oktober
Traditionell irländsk musik på pubar och mindre spelställen runt om i Göteborg.
glenntown.se

Åmål Folk Festival
21-23 oktober
Nytt initiativ med premiär i höst – ett samarbete mellan lokala kulturskolan, en rad studieförbund, Dalslands spelmansförbund med flera. Konserter, workshops, visstuga och låtkurser runt om i stan utlovas.
facebook.com/amalfolkfestival

Göteborg Classic Jazz Festival
22 oktober

Jazzfest med tradition i dubbel bemärkelse. Fjolårets lyckade variant på Läppstiftet vid Hisingsbron upprepas i höst med akter som sextioårsfirande Kustbandet, danska Six City Stompers och franske trumpetaren Jèrôme Etcheberry som backas upp av Second Line Jazzband.
classjazz.se

Umeå Jazz Festival
26–30 oktober
Klassisk kvalitetsfestival i Umeå med internationella och nationella artister. I år namn som Avishai Cohen, Hermeto Pascoal, Aaron Parks, Dirty Loops och Rebecka Törnqvist.
umeajazzfestival.se

Oktoberstämman
29 oktober

Sveriges största spelmansstämma inomhus på Uppsala Konsert och Kongress. 75-årsfirande med bland andra Olov Johansson och Mikael Marin.
uplandsspel.se

Planeta
29 oktober-6 november

Musik och dans från hela världen i Göteborg med omnejd.
planeta.se

Selam Festival Stockholm
6-11 november

Lokalt och internationellt varvas på olika scener, ofta med fina afrikanska bokningar. Klara hittills i höst: superstjärnan Youssou N’Dour men också Mulatu Astatke och Gal Costa.
selamfestival.com

Älmhult Music & Arts
10-12 november

Fjolårets premiärsatsning i pandemiluckan gick hem – nu fylls det nyrenoverade Älmhult Folkets hus på nytt av jazz och annan kvalitetsmusik i dagarna fyra. I år bjuder programmet på artister som Rebecka Törnqvist, Marius Neset, Maja Francis och Loney Dear.
folketshusalmhult.se

Pitefolk
25-26 november

Världsmusikfestival vid Framnäs folkhögskola.
pitefolk.se

Kista världsmusikfestival
november
Färgstarkt i novembermörkret med musik, sång och dans för stora och små. Se hemsida för datum.
kistaworldmusic.com

Stockholm Sangeet Festival
november
Nordens största festival för indisk klassisk musik och dans, på Musikaliska, Stallet i Stockholm och Riksteatern i Hallunda.
stockholmsangeet.se

European Festival of the Night
1-13 december
Festival i Korpilombolo med musik, litteratur, dans, filosofi och föredrag.
nightfestival.se

Ystad Winter Piano Fest
28-29 december
Fjolårets premiär gav mersmak så det blir en repris av denna mellandagsfestival i dagarna två på hotell Saltsjöbaden. Totalt sex konserter med artister som Bobo Stenson, Blue Note-sajnade James Francies, Anna Gréta och John Beasley i duo med Magnus Lindgren.
ystadjazz.se

Folk At Heart
6-7 januari 2023
Folklig showcasehappening i Örebro där artister, publik och arrangörer möts på avspänt vis.
folkatheart.se

Frontside
12-15 januari 2023
Fjärde upplagen för Göteborgs nya internationella kammarmusikfestival. Efter teman som Österut och Sydvindar kallas årets festival ”57 degrees North” och är en hyllning till Göteborg och dess 400-åriga historia – och musiken som påverkat staden historiskt: brittisk, tysk, nederländsk, dansk och även folkmusik från Bohuslän. Program utlovas under senhösten.
frontside-festival.se

NORDEN

Festspillene i Bergen
25 maj-8 juni
70:e (!) upplagan av mixad musik-, teater- och dansfestival. Artister som Goran Bregović och Angélique Kidjo och med Kronos Quartet som årets artist in residence.
fib.no

Landskappleiken
22-26 juni
Norska mästerskapen i folkmusik, alltid med späckat program – i år i Rjukan i Tinn, Vestfold og Telemark.
landskappleiken.no

Riverboat Jazz Festival
22-26 juni
Välfyllda tradjazzdagar i Silkeborg sedan fem decennier.
riverboat.dk

Copenhagen Jazz Festival
24 juni-10 juli
Brukar kallas Nordens största jazzfestival. Herbie Hancock, Gilberto Gil, Melody Gardot, Mike Stern på olika scener runt om i den danska huvudstaden.
jazz.dk

Fatoumata Diawara har spelat på Roskilde tidigare men i år väntar stora scenen. Bild: Samuel Kirszenbaum

Roskilde Festival
29 juni-2 juli
Festivalernas festival! Tunga namn och stor bredd som även rymmer en del jazz och världsmusik. I år t ex Fatoumata Diawara (på stora scenen!), Africa Express, Ustad Saami, Samba Touré och – häpp – allas vår Sara Parkman!
roskilde-festival.dk

Skagen Festival
30 juni-3 juli
50-årsjubileum för denna festival med rootsmusik i fokus. Sofia Karlsson representerar Sveriges klangfärger i år.
skagenfestival.dk

Rigas Ritmi
30 juni-2 juli
Jazz, world, fusion och funk på fin festival med internationella artister.
rigasritmi.lv

Haapavesi Folk
30 juni-2 juli
Bred festival men med fokus på finsk och internationell folk- och rootsmusik. Förutom konserter också gott om kurser och seminarier.
haapavesifolk.com

Nordic Folk Festival
1-3 juli
Den lilla intima festivalen med det stora ambitiösa namnet lanserades 2021 mitt under pandemin och hålls i Vesthimmerland i norra Jylland, strax sydväst om Ålborg. Dels på Vitskøl Kloster, dels på den lilla ön Livø ute i Limfjorden. Fokus är på nordisk folkmusik med akter som Stundom, Frigg och Nordic Fiddlers Bloc men också nordisk kultur i bredare bemärkelse ryms i konceptet: dans, mat och litteratur.
nordicfolkfestival.dk

Dee Dee Bridgewater är en av många jazzstjärnor som kommer till Kongsberg. Bild: Mark Higashino

Kongsbergs Jazzfestival
6-9 juli
Stort, brett och stjärnspäckat startfält med Snarky Puppy, Makaya McCraven, Marius Neset, Mari Boine, Melissa Aldana, Ralph Towner, Dee Dee Bridgewater, Kenny Garrett …
kongsbergjazz.no

Førdefestivalen
6–10 juli
Norskt flaggskepp och världsmusikfestival med starkt, späckat och välkurerat program. I år Ebo Krdum, Áššu, Damir Imamovic, Sona Jobarteh med många fler …
fordefestival.no

Archipelago Sea Jazz
8 juli-6 augusti
Ny skärgårdsnära festivalserie rymmande fyra jazzfester med skiftande karaktär. Inledande Baltic Jazz 8-10 juli i gemytliga Dalsbruk på Kimitoön fokuserar på klassisk jazz, medan Korpo Sea Jazz 20-24 juli har ett mer vågat program av modernt stuk. Turku Sea Jazz 29-30 juli är en urban stadsfestival i det vi kallar för Åbo. Här väntar världsnamn som John Scofield och Cyrille Aimée. Slutligen den nya Åland Sea Jazz 5-6 augusti i Mariehamn, som utlovar intima jazzupplevelser i unik maritim miljö.
archipelagoseajazz.fi

Pori Jazz Festival
8-16 juli
55:e upplagan för denna nestor inom finsk jazz. Stjärnor från såväl jazz- som soul- och world-världen bjuds in, i år exempelvis Gretchen Parlato, Joel Ross, John Legend, Simply Red och tuaregrockande Mdou Moctar.
porijazz.fi

Kuhmo Chamber Music
10-23 juli
Högklassig kammarmusikfest sedan 1970 lockar över 40 000 besökare och rankas som en av världens bästa.
kuhmofestival.fi

Riddu Ri∂∂u
13-17 juli
Urfolkskultur med nutidsförankring ger spännande program.
riddu.com

Aarhus Jazz Festival
9-16 juli
En mäktig uppvisning av den danska jazzscenen just nu – precis alla spelar här, känns det som. Och så en del tryfflar i form av internationella gäster som Eliane Elias, Melody Gardot, Lee Ritenour och svenska Ellen Andersson.
jazzfest.dk

Maija Kauhanen behöver inte ta flyget till Kaustinen. Bild: Antti Kokkola

Kaustinen Folk Music Festival
11-17 juli
Den finska folkmusikens årliga höjdpunkt äger rum en vecka i centrala Kaustinen på bortåt trettio olika scener – de räknar med att totalt 4500 personer kommer att spela på årets festival … Årets tema är ”Tillsammans!”, och scenerna möter vi artister som Värttinä, Mari Boine, Maija Kauhanen, Dawda Jobarteh och svenska Spöket i Köket.
kaustinen.net

Moldejazz
18-23 juli
Norskt flaggskepp sedan 1961 med totalt runt 60 000 besökare och 120 konserter i programmet. I år med världsstjärnor som Angélique Kidjo, Cécile McLorin Salvant, Christian Sands, Charles Lloyd, John McLaughlin och med den egensinnige John Zorn som utvald artist in residence.
moldejazz.no

Viljandi Folk Music Festival
28-31 juli
Spännande folkmusikfestival med artister från hela världen och fokus på estnisk traditionell kultur, musik och dans. Bland årets artister märks maliske Samba Touré, skotska Breabach och israeliska Yamma Ensemble.
viljandifolk.ee

Sildajazz
10-14 augusti
Alltid starka namn i omfattande internationell artistlista i Haugesund. I år Pat Metheny, Craig Taborn, Maria Schneider, Jan Garbarek …
sildajazz.no

Normbrytande med Hedvig Mollestad Trio i Tromsø. Bild: Julia Marie Naglestad

Tromsø Jazzfestival
11-14 augusti
Relativt nystartad festival i nord-Norge, med Valkyrien Allstars, Hedvig Mollestad Trio, Maria Schneider …
tromsojazzfestival.no

Telemarkfestivalen
11-14 augusti
Anrik folkmusikfest med fokus på akustisk traditionsmusik, både norsk och internationell.
telemarkfestivalen.no

Oslo Jazzfestival
11–17 augusti
Konserter i centrala Oslo, späckat program och alltid fina bokningar.
oslojazz.no

Oslo Kammermusikkfestival
12-21 augusti
Nordisk och internationell kammarmusik över hela stan.
oslokammermusikkfestival.no

Tønder Festival
25-28 augusti
Välrenommerad dansk folk- och rootsmusikfestival med många år på nacken och tunga internationella bokningar, främst keltiskt och americana.
tf.dk

Transform – Trondheim World Festival
5-12 september
Öppensinnad välkomnande kulturfest med både lokal och global folkmusik.
transform.no

Ultima
12–21 september
Nordens största festival för nutida konstmusik går av stapeln i Oslo.
ultima.no

Copenhagen Blues Festival
30 september-2 oktober
Späckat program med spelställen över hela stan.
copenhagenbluesfestival.dk

Vilnius Jazz
oktober
Den litauiska huvudstadens stora jazzvecka för 35:e året.
vilniusjazz.lt

Oslo World
31 oktober–6 november
Blytung worldmusic-vecka i norska huvudstaden, i år med artister som Youssou N’Dour och Fatoumata Diawara och det mångbottnade temat ”bevegelse”, rörelse, med fokus på vikten av möten och utbyten över gränser.
osloworld.no

Tampere Jazz Happening
3-6 november
Anrik jazzhelg i centrala stan med starka internationella bokningar.
tamperejazz.fi

Etnosoi!
4–13 november
Stor världskulturfestival i Helsingfors.
etnosoi.fi

Blues Heaven Festival
11–12 november
Danskarna gillar blues! Tung blueshelg på två scener i Frederikshavn.
bluesheaven.dk

Folkelarm
24-27 november

Späckat program runt norska galan, med konserter, seminarier, priser m m på Riksscenen i Oslo.
folkelarm.no

Urval och texter: Patrik Lindgren och Susanna Fredén


Fler recensioner

Annonser