Redaktionsbloggen

Karin Inde på MCV om musiklivets omstart. Bild: Unsplash/Pressbild.

Omstart pågår – så ska musikerna stöttas efter pandemin

31 maj 2021

Från och med den 1 juni genomförs det första steget mot lättade restriktioner när det gäller konserter med livepublik. Vi hörde med Musikcentrum Väst om hur de förbereder sina musiker för att komma ut i verksamhet igen efter mer än ett år av relativ stiltje.

– Alla de tre svenska Musikcentrumorganisationerna – väst, öst och syd – har dragit igång olika projekt som hjälper musiker till omstart efter pandemin, berättar Karin Inde som är verksamhetsledare på Musikcentrum Väst.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa till i det här stentuffa läget och det är med hjälp av krisprojektspengar från Kulturrådet som vi har råd att göra det här.

Karin Inde listar några av projekten som MCV skapat för att stötta under och efter pandemin.

– Dels är det ett webbinarieprogram som händer i höst, med relevanta ämnen för fritt verksamma musiker och artister i vår målgrupp. MCV driver också projektet Live Music Sweden, som är tänkt att bli ett alternativ till de internationella showcasemässorna så länge de inte kan äga rum fysiskt på grund av pandemin. Det blir ett sätt att lyfta fram svenska grupper internationellt och försöka få ut allt det fantastiska nya konsertmaterial som skapats under pandemin.

En kunskapsbank med erfarenheter och tips från diverse experter och aktiva musiker kommer också att finnas tillgänglig via MCV. Sist men inte minst har projektet Omstarta mig ägt rum i vår, där en skara musiker i MCV:s artistbibliotek fått hjälp med framför allt marknadsföring.

Omstarta mig har stöttat musiker att uppdatera sitt fotomaterial och sina presentationstexter, helt enkelt se till att all deras information utåt är à jour.

Musikerna är alltså redo att presentera sig för omvärlden och att spela konserter igen. Hur är det med konsertbesökarna, tror du att de är lika sugna som musikerna?

– Ja, på den fronten är jag inte orolig! Jag läste i tidningen om att 65-åringarna redan håller på att sätta igång hela samhället igen! De är ute i affärer och på krogar, nyvaccinerade. Så det finns ju ett sug och jag har själv en otrolig konserttörst. Så den biten tror jag kommer ordna sig!

Sunniva Brynnel

(ur Lira #2 2021)


Fler recensioner

Annonser