Redaktionsbloggen

Allt om tonsatt poesi i Liras sommarnummer

27 maj 2021

En av de senaste årens tydligaste trender är tonsättningar av poesi. Projekten avlöser varandra, och det är inte bara de mer förväntade alstren från Karin Boye och Dan Andersson som det skapas musik till – även länge förbisedda poeter ges nytt liv i sångform.

Men hur tonsätter man egentligen en dikt? En fråga omöjlig att svara enkelt på förstås, men intressant att ställa likväl (kanske just därför) – så det gjorde vi till en rad framstående musiker och musikvetare som ägnat sig åt just detta.

Vi möter bland andra Ellen Sundberg, Sofie Livebrant, Elise Einarsdotter och Maja-Karin Fredriksson som berättar om sina metoder. Och så tipsar vi om 29 aktuella svenska album med tonsatt poesi.

Utöver detta går vi över gränsen till Norge och reder ut bakgrunden till den massiva vågen av norsk country, vi möter artister som Thomas von Wachenfeldt, Maher Cissoko och Agnes Persson, lyssnar på etthundra stenkakor från jordens alla hörn, minns maestro Bosse Skoglund och Nick Drakes 50-årsfirande klassiker Bryter layter, och så guidar vi förstås till den förestående festivalsommaren – för jodå, på platser som Korrö, Ystad och Ornunga blir det faktiskt musik i sommar!

Och apropå pandemin konstaterar vi att vi befinner oss i soloprojektens förlovade tid och möter en rad spännande musiker som berättar om sina djupdykningar i det egna musicerandet.

En högst smaklig sommarcocktail tycker vi – hoppas ni tycker detsamma!

Lira-redaktionen, 28 maj 2021

PS. Vill du också få Lira i brevlådan? Teckna en prenumeration – det är snabbt och enkelt gjort här! Du kan förstås också beställa lösnummer här eller teckna en digital prenumeration.


Fler recensioner

Annonser