! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Nytt jazzigt, rootsigt, afrokubanskt och svenskamerikanskt på Liras spellista

15 mar 2019

Mycket nytt och spännande i på gång nu! Vi inleder med trägne americanaberättaren Tom Russell och titelspåret från hans nya October in the railroad earth, byter snabbt spår till oudisten Mehmet Polat med ensemble som på detta spår gästas av sångerskan Ciğdem Okuyucu vars specialitet är anatolisk folkmusik och ottomansk klassisk musik.

Sen ställer vi oss tandem med ena foten i Afrika och den andra på Kuba – för ja, det är dags för första smakprovet från Angélique Kidjos kommande hyllningsskiva till sångerskan Celia Cruz.

Bäckafalls dubbelsingelprojekt skriver vi mer om här, så vi skyndar vidare till en halvdoldis men tung sådan – jazzsångaren Dwight Trible, som arbetat med och inspirerat exempelvis Kamasi Washington som här betalar tillbaka med ett gästspel. Albumet Mothership är ute och vi får titelspåret här.

Danska gänget Fastpoholmen tar sedan ner oss på jorden med den härligt udda skapelsen Yakari, innan Sverigebaserade men afrikanskt rotade Dekula Band bjuder på sin egna supersvängiga variant av soukous – en ep finns ute nu och ett helt album är under inspelning.

Vidare på listan: mer från heta Molly Tuttle och Olimpias Orkan, ett spår från projektet Refugees for Refugees och så måste vi förstås uppmärksamma amerikanska folkbandet Varelse, en kvartett centrerad kring nyckelharpisten Amy Hakanson med fokus på svensk folkmusik och amerikansk oldtime. Debutalbumet Creature comforts släpps idag!

Patrik Lindgren

Annonser