! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Samuel Lundh och Hampus Grönberg i Bäckafall. Bild: Elisabeth Ingvar

Bäckafall provar nya sätt att göra och ge ut musik

15 mar 2019

Folkmusikduon Bäckafall – med Samuel Lundh på nyckelharpa och Hampus Grönberg på gitarr – gav ut sitt självbetitlade debutalbum (vår recension här) så sent som förra sommaren men presenterar redan nu en spännande plan för helt ny musik.

Under 2019 kommer de att ge ut fyra dubbelsinglar, med start i dag fredag i form av låtparet Flyga och Falla, två kompositioner som ”möter varandra i kontrasternas värld mellan med- och motgångar”, som de skriver.

Jag frågar Samuel Lundh varför de valt att ge ut musik på det här viset.
– I det läge vi nu befinner oss i så jobbar vi bäst i kortare perioder. Framför allt för att vi vill arbeta djupare med de olika känslor vi har vid skilda tillfällen på året och återspegla dem i musiken. Därför väljer vi att lägga några veckor i taget och jobba hårt med en eller två låtar åt gången. Detta blir också en anpassning till ett mer modernt tänk som används inom popvärlden, och som känns kul och utmanande att anamma.

Det senaste året har vi sett allt fler artister tänka på liknande vis, alltifrån Esperanza Spaldings långa svit av singlar till Norah Jones liknande upplägg, och utan att dra liknelsen för långt så är Bäckafall inne på liknande tankespår.
– Singlar är ofta lättare att ta till sig och får fler spelningar. Ett album är ofta för mycket information för lyssnare när man är ett oetablerat band. De sista låtarna blir ofta inte ens spelade. Genom singlarna ger vi alltså låtarna och känslorna mer plats.

Men helt har de inte gett upp albumkonceptet, berättar Samuel.
– Vår större plan är att efter dessa fyra singelsläpp samla ihop musiken och göra ett album av det hela. Både digitalt och fysiskt. På så sätt använder vi oss av så många olika sätt att släppa musik på som möjligt, samt väver ihop konstverken.

Patrik Lindgren

Annonser