Redaktionsbloggen

Peter Danielsson aka John Edwin besjunger småländska Målilla. Pressbild.

Nya skivor i korthet – folk/roots

22 nov 2021

John Edwin: Hillbilly från Målilla (Egen utgivning)
I Östersund huserar numera folksingern och banjospelaren Peter ”John Edwin” Danielsson som på detta album låter kompbandet The Banjodasha Hillbillies vila för att helt solo och härligt avskalat ta sig an att skildra uppväxttiden i småländska Målilla på 1980-talet. Avväpnande bluegrass på svenska.

Dan Greider & The Great Depression Band: Stjärnlängtan (Backet Music)
Dan Greiders senkomna skivdebut från 2019 fick ett fint mottagande, inte minst här i Lira där han placerades i samma tradition som John Holm, Alf Robertson, Ulf Dageby och Kjell Höglund. Här kommer en ny samling poetiska vardagsbetraktelser klädda i ömsom akustiskt gitarrplock, ömsom varsam rootsrock.

Nynningen: Anakonda och andra sånger (Malmö Inre)
Något av en bortglömd klenod detta – inspelningar gjorda till ett radioprogram från tidigt 1970-tal har letats upp i Sveriges Radios arkiv och ges nu ut för första gången. Totta Näslund sjunger och som utgivaren säger: visst låter det som ett okänt syskon till Nationalteaterns Kåldolmar och kalsipper!

Jon-Olov Woxlin: Hill (Egen utgivning)
Carl Fredrik Hill (1849-1911) var främst målande konstnär men också diktare, och hans texter finns samlade i boken Hill skaldar. Ur denna har trubaduren Jon-Olov Woxlin valt ett dussin dikter som han tonsatt och här framför med eget komp på gitarr och ibland fiol.

Henrik Murdock: Henrik Murdock (Barrackas Records)
Murdock har tidigare kunnat höras i duon Henrik & Alexandra, men tar nu klivet fram solo med idel egna sånger på denna skivdebut i eget namn. Vispop i bred bemärkelse, kanske för bred i mina öron, men välgjort om än halsbrytande svängigt mellan finstämdhet och skruvad humor som sången om Klamydia.

Patrik Lindgren


Fler recensioner

Annonser