Skivrecension

Bortom bergen
Visrock

Dan Greider & The Great Depression Band

Bortom bergen

Skivbolag: Vilhelmmusic Records
Recenserad av: Magnus Östnäs
Publicerad: 22 nov 2019

Sök after den här artisten på...
Spotify iTunes YouTube

Dela den här recensionen:

Dan Greider är bildkonstnären och poeten som sent omsider gör debut som visrockare med den Kjell Höglund-osande plattan Bortom bergen, Dan är också bror till poeten och tidningsmannen Göran Greider. Liksom brorsan håller Dan linjen att det poetiska är politiskt, och jag tror att de båda också drömmer om den dagen då det politiska bärs av poesi. Det har bevisligen funnits sådana stråk i historien även om poesin ekar med sin frånvaro i dagens svenska politiska klimat.

Hursom och egentligen skitsamma för på Bortom bergen är det de starka, sköra orden som allt handlar om. Dan har, förutom ett av världens bästa bandnamn sedan The Grateful Dead, döpt sitt band till The Great Depression Band och ger nu ut tio originalsånger i landet av John Holm, Alf Robertson, Ulf Dageby och nämnde Höglund. Låt mig säga det på en gång: i den här dekalogen finns en knippe sånger som är hjärtskärande bra. Fina hyllningen till Göteborgsförorten Angered: ”Ja, visst brinner det ibland / En dröm som sätts i brand / men mest brinner det i / människors hjärtan / som en dröm om ett / förlovat land”. Eller kommande nattradiohitten Just nu i dag (är jag ohjälpligt svag). ”Blås din ljumma vind i mitt hår / Lägg min hand i din / Jag sätter mig bredvid dig om jag får / All din styrka är min”.

Allt på Bortom bergen är nu inte en sträckt vrist i krysset men tillräckligt mycket för att man ska glädjas storligt åt denna nya röst i svensk visrock. En röst som liksom Höglunds smärtar men vill oss väl på sitt alldeles egna sätt.

Annonser