! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Faksimil från Liras artikel om den svenska musikförsäljningen.

Nya siffror: cd-skivförsäljningen kollapsar men strömningen ökar i raketfart

6 jan 2019

I 2018 års sista nummer av Lira publicerade vi i ett stort reportage om hur musikförsäljningen ökat kraftigt de senaste åren efter en lång era av till synes hopplöst sjunkande siffror.

Siffrorna för 2018 börjar nu komma in från runt om i världen och de underliggande trenderna är fortsatt tydliga. Det vill säga: cd-skivan fortsätter mot botten medan strömningen ökar närmast explosionsartat.

Rolling Stone rapporterar siffror för USA-marknaden räknade i volym, där det uppskattas att albumförsäljningen sjunkit med ytterligare 18 procent det senaste året, medan strömningen fortsatt att öka, hela 42 procent upp jämfört med året före. Sammanräknat en tydlig, fortsatt ökning av musikkonsumtionen i både volym och pengar.

För den brittiska marknaden rapporteras siffror i reda pund, och också där pekar allt åt samma två olika håll. Här har försäljningen av cd-skivor sjunkit med hela 23 procent på ett år – inte konstigt kanske att klassiska kedjan HMV nyligen sattes under förvaltning inför en kommande försäljning alternativt konkurs.

Men samtidigt ökade intäkterna från strömning med 37,7 %, vilket på totalen ger en ökning med nästan 9 procent för den brittiska musikförsäljningen.

Sammantaget pekar detta mot att 2018 blir något av en upprepning av 2017 års sensationella globala siffror, då strömningen i ekonomiska termer ökade med 41 procent. Frågan är när denna enorma tillväxt planar ut, vilket den redan gjort i Sverige. Här är strömningens dominans närmast total: 85 procent av alla intäkter 2017 kom från Spotify och dess gelikar.

Patrik Lindgren

PS Läs mer om de stora pågående förändringarna i musikkonsumtionen och hur det påverkar musiken, i Lira #5 2018.

Annonser