! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Louise Lyne, Tibble Transsibiriska och duon Linnea Aall Campbell & Samantha Ohlanders spelar på galan. BILDER: Sara Ljunggren, Ola Höglund, Richard Viklund.

Nu drar galaveckan igång – med sikte på lördagens högst ovanliga galakväll

22 mar 2021

Imorgon tisdag inleds en fem dagar lång galavecka med en generös serie webbsända seminarier och panelsamtal som leder fram till själva Folk & Världsmusikgalan på lördag kväll.

Galan, som direktsänds från Stallet i Stockholm, blir inte av det vanliga slaget med fokus på årets artist och årets album och så vidare. Snarare tas coronaviruset och dess effekter allvarligt i kragen och hyllas kommer i stället alla de som orkat, kunnat och vågat tänka nytt under pandemin, som trotsat utmaningarna och arrangerat digitala spelmansstämmor, onlinekurser och webbsända konserter – som gjort skillnad i en svår tid helt enkelt.

– Folk- och världsmusiken har visat sig vara härligt obändig. Det har spelats utanför fönster, äldreboenden och i ett och annat älgtorn. I många delar av landet har människor fått glädjen att lyssna till levande musik på nya sätt. Andra ”folkhjältar” har ordnat små intima trädgårdsstämmor, berättar Thuva Härdelin, projektledare för galan.

En sexhövdad jury ska dela ut sex priser bland sextio inkomna förslag, däribland Digistämman – studieförbundet Bildas ambitiösa onlineprogram under våren, trion Distanserz och en rad festivaler och stämmor som trots allt genomfördes på ett eller annat vis, liksom förstås en lång rad andra enskilda personer, artister och organisationer.

Men självklart blir det klassisk gala också, om än alltså digital. Konferenciererna Brita Björs och Erik Rask kommer att ta den digitala publiken i varm hand och leda oss genom en kväll med framträdanden av stjärnor som Louise Lyne med sitt Yiddishe Kapelye, hårdsvängande Tibble Transsibiriska och tvenne duoframträdanden med Lena Willemark & Mikael Marin och Linnea Aall Campbell & Samantha Ohlanders.

Under veckan som leder fram till galan bjuds på ett seminarieprogram med exempelvis instruktiva samtal om Omställd festival och Operation: Omstart!. Frågor som ”På vilka sätt är pandemin såväl ett hot som en möjlighet för ett jämställt musikliv?” ställs också, liksom påståendet att ”Vargen tillhör inte den svenska floran” (sic).

Lira är här med på ett par hörn, dels med ett inspelat samtal mellan chefredaktör Patrik Lindgren och Jonas Simonson och Mats Edén från 40-årsfirande Groupa, dels med ett panelsamtal kring artikeln Skilda världar i folkmusiken om sångens roll och status jämte den instrumentala musiken. (Hela seminarieprogrammet finns här.)

Direktsändningen av Folk & Världsmusikgalan startar kl 18.00 på lördag den 27 mars på galans Facebooksida. Under kvällen kommer även vinnarna i Stallets låtskrivartävling att presenteras, liksom Stims specialpris till Årets kompositör.

Läs mer om galaveckan på Folkgalan.se och i den programtidning som medföljde senaste numret av Lira, men också går att ladda ner som pdf här.

Annonser