! Just nu upplever vår webbleverantör störningar som leder till långsammare svarstider på lira.se

Redaktionsbloggen

Bassekou Kouyaté och Habib Koité har spelat in en konsert i studion. Här flankerar de sångerskan Amy Sacko. Bild: Mixmusik.se

Mix Musik ställer om – erbjuder konsertfilmer från världen runt

25 feb 2021

Mix Musik är en av de riktiga trotjänarna och eldsjälarna på den svenska livescenen. Med bas i Malmö har föreningen sedan 1995 arrangerat otaliga konserter ”med fokus på musik som faller utanför ramen för den västerländska popmusiken”. Tidigare hade Mix Musik egen lokal men sedan 2008 bokas akterna in på olika spelställen i Malmö.

Just nu är förstås allt sådan satt på paus, men i stället för att bara invänta bättre tider har Mix Musik valt att sätta samman ett program med exklusivt inspelade konserter från olika håll på jorden.

Häromveckan sändes en spelning med trion Barmer Boys från Rajasthan (se nedan) och nu på söndag väntar en riktig liten godbit när vi bjuds på ett unikt möte i en studiosession mellan två av Malis främsta musiker, Habib Koité och Bassekou Kouyaté, plus band.

–  Konserten är filmad och uppförd för Mixmusik och det kunde ske tack vare [den dansk-maliske basisten] Moussa Diallo som var i Mali och hjälpte oss med logistiken, berättar Eva Omagbemi.

Och det stannar inte där. Den 4 april väntar ett liknande upplägg, då vi får ett möte mellan koraspelaren Madou Sidiki Diabaté och sångerskan Safi Diabaté, ett äkta par där den första är bror till Toumani Diabaté och turnerar som Salif Keitas koraspelare, och den andra vann pris som Malis bästa sångerska 2018. Från samma studio i Mali får vi även den 21 mars möta uppkomlingen Thierno Sam.

Faktum är att varje söndag den närmaste tiden är premiärdag för en konsertfilm på Mix Musiks egen nya Watch-tjänst, där digitalt producerat material ska samlas.

28/2 Habib Koité och Bassekou Kouyaté från Mali
7/3 Frente Cumbiero från Colombia
14/3: Shantala Subramanyam från Indien
21/3: Thierno Sam från Mali
28/3 Ba Balance Öresundsduon Preben Carlsen och Sal Dibba
4/4 Madou Sidiki Diabaté och Safi Diabaté från Mali

Patrik Lindgren

Annonser