Redaktionsbloggen

Midvintervaka är tillbaka efter pandemin. Bild: Jonas Simonson

Midvintervaka firar tio år med skiva och föreställningar

28 nov 2021

Förra året fick Midvintervaka ställa in på grund av pandemin. Nu är de tillbaka med nytt material, nya infallsvinklar och en ny skiva.

Midvintervaka är en julföreställning som är varmare, sydligare och mer dansant än vad vi kanske är vana vid i Sverige. Trion Kaja och kvartetten Tetra slog sig för tio år sedan ihop för att bilda en ensemble med många uttryck och definitivt sväng.

Jag pratar med Livet Nord, Kajas violinist och en av projektets ursprungliga initiativtagare.

– Tanken är att gå utanför den svenska julfirartraditionen och att öppna upp den. Båda grupperna är ju intresserade av att överbrygga olika genrer, kulturer och traditioner.

Tetras medlemmar tillför en bred repertoar till Midvintervaka: Anna Ottertun har koll på arabisk musik, Ingrid Brännström på nordisk, Sanna Källman på musik från Haiti och Maria Stellas på grekisk musik. Kajas musik har sina rötter i klezmer och annan östeuropeisk folkmusik men trion har ett öppet förhållningssätt till andra influenser. Kaja består av Livet Nord på fiol, Camilla Åström på dragspel och Jenny Kristoffersson på kontrabas (utanför Midvintervaka hör vi Daniel Wejdin på bas i trion).

– Under de tio år som vi spelat Midvintervaka har vi upplevt att folk blir så berörda av helheten. Det har fått oss att vilja fördjupa det, berättar Livet Nord.

Sånger och lästa texter som manar till eftertanke har efter hand fått större utrymme i föreställningen.

– Midvintervaka handlar om att sprida glädje och värme, om att beröra människor med musik och poesi. Vi hade pratat om att förnya föreställningen i flera år och när vi började kolla på nytt material kom bland annat texten Samma värld av Emil Jensen upp. Den är helt fantastisk och man får lite gåshud av att känna på de där orden i texten, som är så starka och vackra.

Den nya föreställningen räds inte heller det politiska.

– Det finns ett politiskt budskap i det vi gör. Det är inte partipolitiskt, men vi värnar om att vi ska ta hand om varandra. Även om man ska underhålla och det är en julshow, ledigt, fest och firande, så finns ju alla känslor där hela tiden och i hela livet. Det är så viktigt för människor att tillåta sig själva att landa där i salongen och öppna sig både inåt och utåt.

Midvintervaka har sitt hemman på Teater Aftonstjärnan i Göteborg och har haft föreställningar där varje år som föreställningen satts upp.

– Många i publiken kommer år efter år och de säger att ”Nu har jag sett Midvintervaka, nu kan julen komma!”

text: Sunniva Brynnel

Skivan Vintra solstico med Kaja & Tetra släpps den 26 november.

Årets speldatum är:
3-4/12 Victoriateatern, Malmö
5/12 Gästis, Varberg
16–18/12 Teater Aftonstjärnan, Göteborg

[ur Lira #4 2021]


Fler recensioner

Annonser